Konkurencja wpływa na jakość

Czwartek
13.05.2010
Franczyzodawca Metropizzy przepowiada dalszy rozwój branży gastronomicznej.
 

Jak mówi Adam Bućko, właściciel marki Metropizza, dwunastoletnie doświadczenie pozwala myśleć o rozpoczęciu rozwoju swojej firmy poprzez franczyzę.
- Branża gastronomiczna od kilku lat przeżywa okres burzliwego rozwoju – twierdzi Adam Bućko. - Stale rośnie poziom świadczonych usług, zarówno pod względem jakości produktu, jak i w zakresie obsługi klienta. Poza tym silna konkurencja jest swoistą „turbiną” potęgującą ten efekt.

Pod logo Metropizza działają aktualnie dwie placówki własne, pierwsza umowa franczyzowa została już podpisana, a dwie kolejne są w fazie negocjacji. Koszt uruchomienia pizzerii wynosi 80-120 tys. zł w zależności od powierzchni lokalu, który powinien posiadać minimum 100 m2. Jednorazowa opłata licencyjna z tytułu przystąpienia do sieci wynosi 9 tys. zł netto, zaś opłata miesięczna, niezależnie od uzyskiwanych obrotów, 800 zł. Restauracje powinny znajdować się w miastach nie mniejszych niż 30 tys. mieszkańców.

- Wymagania stawiane franczyzobiorcom określiłbym raczej jako wymagania natury psychologicznej. Moim zdaniem istotna jest mentalność człowieka, sposób reakcji na pojawiające się problemy, poziom kultury osobistej, a nie tylko wiek, czy doświadczenie w branży – przekonuje Adam Bućko.

Franczyzodawca oferuje pomoc w zakresie poszukiwania lokalu pod pizzerię, doradztwo, szkolenie personelu oraz wskazuje solidnych kontrahentów. Metropizza stawia na współpracę z polskimi producentami i przetwórcami. - Gdyby zrezygnować z jakości, okazałoby się, że pizza nie jest z serem tylko z produktem seropodobnym – dodaje Adam Bućko.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022