Apetyt na lody rośnie

Historia marki rozpoczęła się przed prawie 90 laty w Nowym Jorku. Tutaj bowiem rodzina polskiego emigranta, Reubena Mattusa, założyła w 1921 r. lodziarnię produkującą lody owocowe. Od 1961 r. Mattus rozpoczął sprzedawanie lodów pod nazwą Haagen-Dazs. Właścicielem marki - obecnej w 70 krajach - jest General Mills, jeden z największych koncernów branży spożywczej na świecie. Międzynarodowa sieć lodziarni obejmuje ponad 850 placówek, z czego 300 w Europie.
W tej chwili w Polsce znajdują się dwie lodziarnie działające pod tym szyldem, obie znajdują się w Warszawie. Pierwsza przy ul. Nowy Świat, a druga w centrum handlowym Galeria Mokotów. Działają one w systemie franczyzowym. Firma poszukuje też kolejnych biorców licencji.
– Polska jest w Europie Centralnej i Wschodniej kluczowym rynkiem dla amerykańskiej marki Haagen-Dazs. W związku z tym będzie coraz bardziej wspierana poprzez działania marketingowe i handlowe. W konsekwencji przyniesie to też korzyści naszym franczyzobiorcom – mówi Andrzej Piątkowski, dyrektor firmy na Polskę.
W 2011 r. firma planuje otwarcie dwóch placówek Haagen-Dazs, a do 2020 r. ma zostać uruchomionych ok. 15 lodziarni.
– Wartość rynku lodów rośnie. Spowodowane jest to tym, że konsumenci wybierają coraz częściej produkty lepsze jakościowo i droższe. Chętniej będą kupowane lody familijne (w większych opakowaniach), które są spożywane także w okresie zimowym zamiast tradycyjnych deserów – mówi Piątkowski.
Kwota inwestycji waha się w granicach od 125 do 250 tys. euro, w zależności od wybranego formatu lodziarni. Koszty lokalu, jego adaptacji i wyposażenia oraz personelu ponosi biorca. Najbardziej popularna i rekomendowana forma "classic", to lokal o powierzchni min. 60 m2. Opłata franczyzowa wynosi 25 tys. euro, brak jest jakichkolwiek innych opłat. Zakładany okres zwrotu inwestycji, to trzy do pięciu lat.
(mip)

ZOBACZ W KATALOGU
















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Piko24 to w pełni zautomatyzowane sklepy, nie wymagające zatrudniania pracowników. Marka chce rozwijać swoją sieć poprzez franczyzę.
– Kalendarz winiarski jest wypełniony praktycznie przez cały rok – mówi Jerzy Kieś, właściciel winnicy Cygów.
– W ciągu najbliższych lat liczba osób aktywnie korzystających z klubów fitness w Polsce będzie rosła rocznie w tempie dwucyfrowym – mówi Szymon Okrojek z Xtreme Brands.
FITURO rozwija franczyzę butikowych studiów treningu spersonalizowanego. Wejście do sieci to koszt co najmniej 300 tys. zł. Franczyzodawca twierdzi, że próg rentowności można osiągnąć już po 3-4 miesiącach działalności.
Centrum Relaksu Odlot otwiera się na franczyzę. Pierwszych pięciu partnerów może liczyć na atrakcyjną ofertę przystąpienia do sieci.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali