Ice Cafe ma już pięć lodziarni

W ciągu 5 - 7 lat Ice Cafe chce stać się graczem numer jeden pod względem liczby lokali w Polsce
Niedziela
09.01.2011
Do końca roku chce powiększyć sieć do 30 punktów, a za pięć lat być liderem rynku.
 

Jago to największa polska firma zajmująca się dystrybucją żywności mrożonej i lodów. W zeszłe wakacje spółka rozpoczęła budowę sieciowego systemu lodziarni. Dziś ma już pięć jednostek, a jej wspólnicy prowadzą 22 lodziarnie, które mogą dołączyć do konceptu po rebrandingu i podpisaniu stosownych umów.

- Docelowo, w ciągu 5 - 7 lat, nasza firma chciałaby stać się graczem numer jeden na rynku lodziarni pod względem liczby lokali - mówi Krzysztof Niebrzydowski, prezes Ice Cafe Concept i członek zarządu Jago.

Dotychczas najwięcej lodziarni miał Grycan. Druga na podium jest Zielona Budka, a zaraz za nią Nestle. Przewagą konkurencyjną Ice Cafe może okazać się współpraca z międzynarodowym koncernem Unilever, właścicielem marki lodów Carte d'Or, które mają być podstawowym daniem w punktach sieci Jago. Lodziarnie Ice Cafe mają się rozwijać w systemie franczyzowym, dzięki czemu koszty otwierania lokali będą stosunkowo niskie.

- Chcemy, aby nasze punkty zlokalizowane były głównie w centrach handlowych dużych miast. Będą to zarówno lokale kawiarniane, jak i wyspy - tłumaczy prezes Ice Cafe Concept. Pierwsze zapowiedziane miasta, to Gdańsk, Poznań i Gorzów.

W ubiegłym roku spółka Jago wypracowała 173 mln zł przychodów ze sprzedaży. Jej przedstawiciele liczą, że w tym roku koncept Ice Cafe przyniesie przynajmniej 3,5 mln zł obrotu.

Spożycie lodów przez Polaków rośnie, chociaż na tle Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych wciąż wyglądamy blado. Skandynawowie zjadają 10 litrów lodów na osobę rocznie. W Niemczech i Czechach rocznie na mieszkańca przypada 5 litrów, podczas gdy w Polsce jest to zaledwie 3,5 litra lodów na rok. Liderami na świecie są Amerykanie, gdzie na każdego przypada średnio 22 litrów lodów rocznie. Według prognoz spożycie lodów będzie się i u nas nieznacznie zwiększało.

(gum, mip)


Grzegorz Morawski
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022