Sphinx wjeżdża Expressem do Mikołowa

Otwarty przed kilkoma dniami Sphinx Express to restauracja w nowym formacie. Należące do segmentu tzw. fast casual dining punkty gastronomiczne nie mają obsługi kelnerskiej i oferują szybkie posiłki, zarówno na miejscu, jak i na wynos. Pierwszy taki punkt został otwarty przez łódzką spółkę Sfinks w Mikołowie w województwie śląskim. Lokale typu express mają powstawać pod szyldami Sphinx oraz Wook. Będą otwierane przede wszystkim w centrach handlowych.
- Projekt expressów jest uzupełnia naszą dotychczasową ofertę i wiążemy z nim duże nadzieje. Biorąc pod uwagę popularność marki Sphinx, a także upodobanie Polaków do potraw kuchni azjatyckiej, co widać m.in. po dynamicznie rosnącej sprzedaży w restauracjach Wook, jesteśmy dobrej myśli jeśli chodzi o perspektywy tego przedsięwzięcia - komentuje Mariola Krawiec-Rzeszotek, prezes Sfinks Polska. - Sphinx Express w Mikołowie to restauracja testowa. W tym roku zamierzamy uruchomić co najmniej kilkanaście restauracji typu express, zarówno pod markami Sphinx, jak i Wook.
Od początku roku 2011 Sfinks otworzył już cztery restauracje pełnowymiarowe - dwa Sphinksy i dwa Wooki. Spółka inwestuje także w powiększanie lokali, a niedawno oddała do użytku większe sale konsumpcyjne w Sphinksach w Starym Browarze w Poznaniu i w CH Tulipan w Łodzi. Nowością w lokalach sieci ma być samoobsługowy sposób nalewania piwa. Przy stolikach zamontowano beczki, z których goście restauracji będą mogli nalewać sobie dowolną ilość trunku, a rozliczenie nastąpi na postawie liczby napełnionych szklanek. Restauracja w Poznaniu jest pierwszym lokalem spółki, w którym będzie funkcjonować ten system.
Sfinks Polska zarządza obecnie 110 restauracjami, w tym siecią 93 restauracji Sphinx, 9 restauracjami Chłopskie Jadło i 8 restauracjami Wook. Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji, Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią co do wielkości pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU














































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali