Nowe koncepty na zielonej ścieżce
Rozwój Green Way w ostatnich latach nieco przystopował, niemniej jednak sieć wciąż pozostaje numerem jeden w branży barów sałatkowych. Spółka ma za sobą stosunkowo trudny okres.
- Trudna sytuacja była efektem wielu niekorzystnych czynników - mówi Sławomir Chłoń, Rady Nadzorczej Green Way - Najważniejszym z nich była, zarysowująca się na przestrzeni ostatnich kilku lat, różnica zdań pomiędzy głównymi akcjonariuszami firmy. Impas został przełamany, a struktura i zasoby ludzkie zostały dostosowane do rozwoju wielotorowego i tak oprócz marki Green Way proponujemy dwie inne: Vegemania i Food For Life.
Nowe marki mają wiele cech wspólnych z konceptem Green Way, jednak są pomiędzy nimi zasadnicze różnice wynikające z charakteru miejsc w których funkcjonują. Konceptem dedykowanym do najruchliwszych miejsc w największych polskich miastach jest Food For Life. Menu tego konceptu jest nastawione na szybki lunch na mieście, dlatego zawiera potrawy typowo obiadowe: zupy, sałatki, makarony czy placki. Szczególnym powodzeniem wśród klientów cieszą się także zdrowe desery, jakie opracowano dla Food For Life.
Vegemania z kolei dedykowana jest do food court-ów w centrach handlowych. Koncept nastawiony jest na sprzedaż sałatek. Pierwszy lokal tego typu już funkcjonuje w Łodzi. Spółka planuje rozwijanie obu formatów w ramach współpracy z franczyzobiorcami.
Partnerzy franczyzowi otrzymują projekty budowlane, wsparcie w uzyskiwaniu odpowiednich pozwoleń, szkolenia, know-how oraz wsparcie marketingowe. Spółka przewiduje kilka wariantów zaangażowania w działanie partnera, mniej lub bardziej pełnego, w zależności od indywidualnych potrzeb i możliwości franczyzobiorcy. Wymogiem przystąpienia do sieci jest odpowiednia lokalizacja oraz środki na inwestycję.
- Nasza spółka ma spore doświadczenie w tej formie współpracy – dodaje Sławomir Chłoń. - Uważamy, że ludzie najlepiej dbają o rozwój lokalu, kiedy wiedzą, że pracują dla siebie. Różnica w stopniu zaangażowania kogoś, kto jest faktycznym właścicielem danego biznesu, a zatrudnionym na etacie kierownikiem jest bardzo duża.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali