Yogen Früz wraca do Polski
Choć na całym świecie Yogen Früz otworzył ponad 1,2 tys. i zaliczany jest do najszybciej rozwijających się firm franczyzowych, nad Wisłą jak dotąd nie spotkał się z ciepłym przyjęciem. Pierwszy „debiut” amerykańskiej marki w Polsce miał miejsce jeszcze w latach 90. Placówki z jogurtami powstały w kilku polskich miastach, ale organizator systemu utracił wsparcie ze strony funduszu inwestycyjnego, a franczyzobiorcy przestali przestrzegać standardów sieci. Drugie podejście rozpoczęło się na początku ubiegłej dekady, ale po kilku latach działalności znów trzeba było zwinąć interes. Oficjalnym powodem porażki miała być dotkliwa sezonowość biznesu, ale w branży krążyły opinie, że koncept upadł ze względu na fatalne zarządzanie.
Tym razem ma być inaczej. Spółka Healthy Lifestyles Master Franchiser Polska, masterfranczyzobiorca sieci, zapowiada, że nie będzie szczędzić nakładów na marketing. Do końca przyszłego roku w Polsce ma powstać 50 lokali Yogen Früz.Pierwszy punkt sieci działa już w warszawskiej Galerii Mokotów. Kolejny zostanie otwarty w październiku w stołecznym Wola Parku.
- Uważam, że mrożone jogurty mają ogromny potencjał, jako naturalny i oryginalny produkt. Problemem w jego wprowadzaniu może okazać się specyfika polskiego rynku. Wśród rodzimych konsumentów wciąż pokutuje przekonanie, że lody i mrożone desery to potrawa na lato oraz ciepłe miesiące. Nie do końca tak jest - jedzenie lodów zimą jest bezpieczne, a nawet zdrowsze, ze względu na różnice temperatur – mówi Maciej Golnowski, były współpracownik poprzedniego masterfranczyzobiorcy Yogen Früz. - Dopóki nie zmienią się zwyczaje kulinarne Polaków, dopóty punkty Yogen Früz i podobnych sieci będą lepiej radzić sobie w galeriach handlowych, niż przy ulicach. Latem będą notować wysokie obroty, a zimą cierpieć z powodów kiepskiego ruchu. Z pewnością ich szanse zwiększyłoby wzbogacenie oferty o ciasta i tradycyjne desery.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Park rozrywki: biznes z przyszłością
/02.12.2025
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
– Rosnące zainteresowanie zabiegami estetycznymi i zmieniające się oczekiwania klientów wpływają na rozwój franczyzy beauty – mówi Aleksandra Wojciechowska-Staszczyk z Perfect Look Clinic.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali