Yogen Früz wraca do Polski

Choć na całym świecie Yogen Früz otworzył ponad 1,2 tys. i zaliczany jest do najszybciej rozwijających się firm franczyzowych, nad Wisłą jak dotąd nie spotkał się z ciepłym przyjęciem. Pierwszy „debiut” amerykańskiej marki w Polsce miał miejsce jeszcze w latach 90. Placówki z jogurtami powstały w kilku polskich miastach, ale organizator systemu utracił wsparcie ze strony funduszu inwestycyjnego, a franczyzobiorcy przestali przestrzegać standardów sieci. Drugie podejście rozpoczęło się na początku ubiegłej dekady, ale po kilku latach działalności znów trzeba było zwinąć interes. Oficjalnym powodem porażki miała być dotkliwa sezonowość biznesu, ale w branży krążyły opinie, że koncept upadł ze względu na fatalne zarządzanie.
Tym razem ma być inaczej. Spółka Healthy Lifestyles Master Franchiser Polska, masterfranczyzobiorca sieci, zapowiada, że nie będzie szczędzić nakładów na marketing. Do końca przyszłego roku w Polsce ma powstać 50 lokali Yogen Früz.Pierwszy punkt sieci działa już w warszawskiej Galerii Mokotów. Kolejny zostanie otwarty w październiku w stołecznym Wola Parku.
- Uważam, że mrożone jogurty mają ogromny potencjał, jako naturalny i oryginalny produkt. Problemem w jego wprowadzaniu może okazać się specyfika polskiego rynku. Wśród rodzimych konsumentów wciąż pokutuje przekonanie, że lody i mrożone desery to potrawa na lato oraz ciepłe miesiące. Nie do końca tak jest - jedzenie lodów zimą jest bezpieczne, a nawet zdrowsze, ze względu na różnice temperatur – mówi Maciej Golnowski, były współpracownik poprzedniego masterfranczyzobiorcy Yogen Früz. - Dopóki nie zmienią się zwyczaje kulinarne Polaków, dopóty punkty Yogen Früz i podobnych sieci będą lepiej radzić sobie w galeriach handlowych, niż przy ulicach. Latem będą notować wysokie obroty, a zimą cierpieć z powodów kiepskiego ruchu. Z pewnością ich szanse zwiększyłoby wzbogacenie oferty o ciasta i tradycyjne desery.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU

















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
Pasja do sportu i biznesowa kalkulacja sprawiły, że Mateusz Moj zrezygnował z niemieckiego kontraktu. Dziś rozwija franczyzę Fit+ w opolskich Większycach
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali