Tania franczyza nigdy się nie nudzi

Wojciech Goduński, twórca franczyzowych konceptów gastronomicznych Biesiadowo oraz Crazy Piramid Pizza, zamyka usta wszystkim, którzy twierdzą, że na rynku nie ma miejsca na tanią franczyzę. Oba systemy kolejny rok z rzędu powiększyły się o więcej placówek, niż wcześniej zakładał właściciel. W ciągu ostatnich czterech miesięcy przybyło 15 nowych pizzerii Biesiadowo oraz dziewięć punktów Crazy Piramid Pizzerii, podczas gdy właściciel przewidywał otwarcie w sumie 20 placówek obu marek.
- Na dzień dzisiejszy mamy łącznie 72 placówki. Jesteśmy niemal pewni, że do końca roku uda nam się zwiększyć liczbę lokali do 80 – mówi Goduński.
Swoje sieci rozwija nie tylko w Polsce. W irlandzkiej miejscowości Cork już powstał pierwszy punkt Crazy Piramid, a rozmowy są prowadzone z kolejnymi pięcioma potencjalnymi biorcami licencji.
- Nadal prowadzimy rozmowy z masterbiorcami z Czech i Ukrainy. Otrzymaliśmy kilka zapytań o współpracę od rosyjskich przedsiębiorców z Archangielska i Saratowa – mówi Goduński.
W Polsce kolejne pizzerie pojawią się we Wrocławiu, Krakowie i Warszawie. Warunki przystąpienia do sieci nie uległy w ostatnim czasie zmianie. Aby otworzyć własną pizzerię trzeba dysponować własnym lokalem o powierzchni minimum 70 m2 oraz kwotą 42 tys. zł. Dla porównania, do otwarcia własnej Telepizzy potrzeba przynajmniej 120 tys. zł, a inwestycja we własny punkt Pizzy Dominium to kwota od 200 do 400 tys. zł.
Zdaniem przedsiębiorcy, koniunktura w branży gastronomicznej nie rozpieszcza restauratorów, ale...
- ... nie jest na tyle źle, żeby bić na alarm. Owszem, kryzys gospodarczy, podwyżka podatku VAT, a co za tym idzie i cen, oraz ciągle rosnąca konkurencja mają negatywny wpływ na branżę gastronomiczną i zapewne restauracje odczuwają zmniejszenie zysków, ale myślę, że to sytuacja przejściowa. Na pewno mogę powiedzieć, że zdecydowanie łatwiej jest utrzymać się na rynku lokalom sieciowym. Osobom, którzy marzą o własnej pizzerii odradzam działanie na własną rękę, gdyż jest to w obecnej sytuacji rynkowej bardzo ryzykowne. Zdecydowanie większe szanse na powodzenie biznesu mają przedsiębiorcy działający pod szyldem znanej marki – twierdzi Goduński.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU

















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
Pasja do sportu i biznesowa kalkulacja sprawiły, że Mateusz Moj zrezygnował z niemieckiego kontraktu. Dziś rozwija franczyzę Fit+ w opolskich Większycach
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
W świecie finansów zaufanie to waluta o największej wartości. Klienci powierzają bankowi nie tylko swoje pieniądze, ale też bezpieczeństwo przyszłości .
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali