Franczyza rodem z PRL-u
Mateusz Beda, współwłaściciel PRL Klub
W PRL Klub klimat poprzedniego ustroju nie kończy się na szyldzie. W lokalu można skosztować tradycyjnych zimnych nóżek, śledzia z cebulką czy kaszanki, a także napić się popularnej "czterdziechy" i piwa z „oldschoolowych” kufli. Rachunek na barze jest prosty, każda rzecz kosztuje 5 zł. Dodatkowo odpowiedni klimat podtrzymuje wystrój, muzyka oraz filmy z dawnych lat.
- Do końca roku chcielibyśmy uruchomić 10 placówek franczyzowych – mówi Mateusz Beda, współwłaściciel PRL Klub. - Prowadzimy już rozmowy dotyczące otwarcia pięciu z nich. Najbardziej atrakcyjne dla nas lokalizacje to miasta liczące więcej niż 100 tys. mieszkańców oraz te z dużym zapleczem akademickim.
Potencjalny franczyzobiorca musi dysponować lokalem o powierzchni min. 100 m2 oraz kapitałem na jego adaptację, czyli co najmniej 35 tys. zł. Za przystąpienie do sieci PRL Klub nie trzeba uiszczać opłaty licencyjnej, jednak funkcjonowanie w ramach niej kosztuje 1,2 tys. zł miesięcznie. Wszyscy, którzy podpiszą umowę przed 1 sierpnia 2012 roku zostaną zwolnieni przez pierwsze 3 miesiące z opłaty franczyzowej.
W ramach współpracy franczyzodawca zapewnia pomoc w uruchomieniu i prowadzeniu lokalu, dostęp do autorskiego menu oraz odpowiednich dostawców, jak i wsparcie marketingowe. W zamian wymaga zaangażowania w prowadzoną działalność, ale nie doświadczenia w gastronomi. Chcąc urozmaicić ofertę firma przygotowuje obecnie akcję „Obywatelu dowozimy do PRL-u”.
- Pomysłem przewodnim jest darmowy dojazd kultową Nysą do klubu – wyjaśnia Mateusz Beda. - Oczywiście owa Nysa służyć będzie również do eventów organizowanych dla klientów na specjalne zamówienia jak na przykład wieczór kawalerski, bądź urodziny w towarzystwie Zomowców.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali