Multifood w promocji
Historia Multifood STP rozpoczęła się w 2005 roku we Wrocławiu, kiedy to uruchomiono pierwszą restaurację samoobsługową. Po otwarciu kolejnych dwóch punktów własnych firma zdecydowała rozwijać się dalej przez franczyzę. Dziś prowadzi siedem restauracji franczyzowych i planuje kolejne otwarcia.
- Kończymy właśnie prace związane z uruchomieniem punktu w hali Dworca Głównego we Wrocławiu – mówi Sergiusz Urbaniak, dyrektor ds. rozwoju Multifood STP. - Cały czas rozwijamy nasz podstawowy koncept z ofertą „jedzenia na wagę” oraz równolegle przygotowujemy do wprowadzenia na rynek nową markę. Będzie ona odpowiedzią na trendy związane ze zdrowym odżywianiem. Dodatkowy kapitał na rozwój sieci chcemy pozyskać z wejścia na NewConnect.
Przy otwieraniu własnej restauracji Multifood STP kluczowym czynnikiem powodzenia inwestycji jest wybór odpowiedniej lokalizacji, dlatego przedsiębiorca może w tej kwestii liczyć na wsparcie franczyzodawcy. Pomaga on także uzyskać finansowanie na zakup sprzętu, wyszkolić pracowników oraz przygotować i otworzyć lokal.
Multifood STP obniżył wymagania dotyczące powierzchni lokalu oraz nakładów finansowych wymaganych od franczyzobiorców. Restauracje sieci mieszczą się zazwyczaj w centrach handlowych, a koszt otwarcia jednej to ok. 300 tys. zł. Na opłatę wstępną trzeba z kolei przeznaczyć 40 tys. zł, chyba że umowa franczyzowa zostanie podpisana do końca czerwca, wtedy biorca licencji zapłaci tylko 25 proc. tej kwoty.
- Nasycenie centrami handlowymi jest już spore, a duża konkurencja między galeriami powoduje, że klienci mają większą możliwość wyboru. To wszystko sprawia, że prowadzenie biznesu gastronomicznego w centrum handlowym jest trudniejsze niż kiedyś. Przy podejmowaniu decyzji o otwarciu lokalu w centrum handlowym należy liczyć się z tym, że otrzymamy tam wiele ułatwień związanych na przykład z ochroną czy obsługą food court'u - dodaje Sergiusz Urbaniak.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...