Szejk na diecie
Dr Marek Bardadyn to ekspert w dziedzinie odżywiania i autor Diety Strukturalnej. Swoim nazwiskiem firmuje bary koktajlowe, catering dietetyczny, wczasy odchudzające oraz książki zawierające diety. Pomysły na zdrowy styl życia dr Bardadyn rozpowszechnia za pomocą franczyzy. W Polsce działają na razie dwa franczyzowe bary koktajlowe, ostatni został otwarty w Bielsku-Białej. W planach jest otwarcie kolejnych placówek w miastach, które oferują usługi cateringu dietetycznego, a więc w Warszawie, Katowicach, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście i Szczecinie.
Dietetyk chce ze swoimi produktami wyjść również poza granice naszego kraju. Na celowniku są kraje arabskie.
- Prowadzimy już rozmowy dotyczące otwarcia barów koktajlowych Dr Bardadyn z partnerami w Arabii Saudyjskiej. Coraz śmielej zaczynamy również myśleć o rynku niemieckim, gdzie niebawem zostaną wydane książki z dietami dr Marka Bardadyna. Jeśli spotkają się z dobrym przyjęciem, to planujemy również tam rozwijać naszą sieć barów koktajlowych – opowiada Zuzanna Ploch, menedżer marki Dr Bardadyn.
Koszt inwestycji w bar koktajlowy uzależniony jest od powierzchni lokalu. Możliwości jest kilka. Franczyzobiorca może uruchomić wyspę w centrum handlowym, punkt w części gastronomicznej galerii handlowej, bądź restaurację przy ulicy. Bar można również otworzyć przy klubie fitness lub gabinecie kosmetycznym. Na otwarcie baru koktajlowego w centrum handlowym franczyzobiorca musi wydać ok 30-40 tys. Dostosowanie działającego już lokalu do wymagań sieci to koszt ok. 3 tys. zł.
Firma nie pobiera opłat za przystąpienie do sieci. Franczyzobiorca musi wnieść opłatę miesięczną, która wynosi 4 proc. obrotu netto. W zamian za to otrzymuje od sieci kompletne know-how wraz z recepturami diet. Może również liczyć na wsparcie w przygotowaniu i prowadzeniu baru Dr Bardadyn.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali