Fast food na kółkach

Pochodząca z Białegostoku firma posiada w chwili obecnej dwóch franczyzobiorców, którzy prowadzą przyczepy pod szyldem MacWay. Do końca roku ich liczba ma wzrosnąć do pięciu.
- Szukamy franczyzobiorców przede wszystkim na terenie województwa podlaskiego, przy czym pozostajemy otwarci na propozycje współpracy z całej Polski – mówi mówi Maciej Anikiej, właściciel firmy MacWay. - Niedawno zgłosili się do nas przedsiębiorcy z Litwy, z którymi jesteśmy na etapie wstępnych rozmów.
Własny punkt MacWay, nie licząc opłat za lokal i zatowarowanie, można otworzyć już za 10 tys. zł. Firma nie pobiera opłaty wstępnej, natomiast za każdy miesiąc współpracy franczyzobiorca musi uiścić 300 zł. W zamian może liczyć na wykonanie projektu wnętrza i otoczenia restauracji, sprzęt w cenach producenckich, szkolenie personelu oraz wsparcie marketingowe.
- Uważam, że przyszłością gastronomii są mniejsze lokale, za to w dobrych lokalizacjach, takich jak ciągi komunikacyjne, duże osiedla czy miejsca sezonowo odwiedzane przez turystów. Galerie i supermarkety, gdzie również często umiejscowione są punkty gastronomiczne mogą przegrać rywalizację analizując koszty jakie potencjalny franczyzobiorca musi ponieść przy wynajmie lokalu - dodaje Maciej Anikiej.
Poprzez powiększanie liczby lokali MacWay dąży do stworzenia silnej grupy zakupowej, by móc konkurować z większymi sieciami gastronomicznymi typu fast food w Polsce. Firma liczy, że jej nazwa nawiązująca do światowego gastronomicznego giganta przyciągnie rzesze głodnych klientów.
- Dziś praktycznie wszystkie branże zmierzają w kierunku budowania sieci, więc i my wychodzimy naprzeciw wymaganiom rynku. Chcemy wspomóc małe punkty, które działają niezależnie i nie są w stanie konkurować z większymi podmiotami - podsumowuje Anikiej.
(boa)

ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
W trakcie wieloletniej stagnacji w obszarze stricte ofert franczyzowych na polskim rynku franczyzowym w segmencie gastronomicznym, postanowiliśmy dokładnie zrewidować naszą ofertę.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Sieć Xtreme Fitness Gyms rozwija nowy model ekspansji. Oprócz lokali komercyjnych interesują ją również grunty pod budowę własnych obiektów. Spółka pozyskała też nowego inwestora.
Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali