Gorąca zachęta, chłodny biznes

- Jako franczyzdawca sieci Gotti nie obiecujemy franczyzobiorcom „gruszek na wierzbie”. Mamy w Polsce kryzys, a doniesienia analityków finansowych zwiastują, że najgorzej ma być w 2013 roku. Dlatego wychodzimy naprzeciw naszym partnerom, którzy nie mają finansów na inwestycję oferując im wynajem maszyny do produkcji lodów – zapowiada Przemysław Poleszuk, właściciel sieci Lody Gotti.
Do tej pory franczyzobiorcy, by rozpocząć działalność, musieli za 40 tys. zł zakupić maszynę do wyrobu lodów. Wynajem jest nieporównywalnie tańszy, bo kosztuje 2 tys. zł miesięcznie.
- Maszynę można wynająć na okres 5-6 miesięcy a potem zwrócić, gdyby ktoś jednak zdecydował się na jej zakup to koszty wynajmu są odliczane od całkowitego kosztu zakupu danej maszyny – mówi Poleszuk.
Właściciel sieci liczy, że dzięki temu uda mu się powiększyć ją o 30 nowych placówek. W tym celu zamierza położyć nacisk na marketing. Punkty Lody Gotti mają zawitać do dużych miast, na celowniku znalazły się m.in. Warszawa, Kraków, Gdańsk, Wrocław, Poznań.
- Nasze badania rynku lodów potwierdzają, że największy rynek konsumpcyjny to właśnie miasta powyżej 200 tys. mieszkańców – twierdzi właściciel marki.
Obecnie w sieci działa 12 placówek franczyzowych i cztery własne. Ostatnie otwarcia miały miejsce w Piszu, Ełku i Zambrowie. Jak podkreśla Przemysław Poleszuk, nie każdy może zostać franczyzobiorcą Gotti.
- Szukamy osób z pasją, takich jak my. Posiadamy receptę na lodowy sukces. Niestety, ten biznes przypomina trochę gotowanie. Przepis jest sprawdzony, ale to od kucharza zależy ostateczny efekt – twierdzi przedsiębiorca.
W tym roku sieć Lody Gotti po raz pierwszy zaprezentuje się na Targach Franczyza 2012, które odbędą się 19 i 20 października w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki.
- Chcemy przede wszystkim pokazać nową kreację Gotti i wyróżnić się na tle konkurencji. Jesteśmy firmą z pasją, w skład naszego zespołu wchodzą kreatywni, młodzi ludzie, którzy kochają to, co robią. Uczestnictwo w targach jest dla nas nowym i ekscytującym wydarzeniem – mówi Przemysław Poleszuk, właściciel sieci Lody Gotti.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU

















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Kamil Nowak zdobył nagrodę Top Franczyzobiorca w kategorii doradca marki. Co takiego zrobił dla sieci PSB Mrówka?
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Franczyza Synevo jest dla każdego, kto szuka pomysłu na biznes z szybkim zwrotem, który w dodatku realnie pomaga ludziom – mówi Grzegorz Morawski, kierownik ds. franczyzy Synevo.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali