Domino przewrócone
Strata zanotowana w pierwszych sześciu miesiącach roku to powód do niepokoju. Zwłaszcza, jeśli chodzi o ponad 1,6 mln funtów, czyli ponad pięć razy tyle w złotówkach. Na takim właśnie minusie pierwsze półrocze zakończył polski oddział Domino's Pizza. Rok temu strata była nieco ponad połowę mniejsza.
Po dziewięciu latach przerwy amerykańska sieć pizzerii Domino’s Pizza powróciła do Polski na początku 2011 roku. Czyżby „comeback” miał się zakończyć fiaskiem? Zdaniem centrali, nic z tych rzeczy. Strata co prawda się powiększyła, ale wzrosły też przychody ze sprzedaży. I to znaczne, bo z 70 do blisko 750 tys. funtów.
- Domino's Pizza wzmacnia swoją obecność na polskim rynku. Nasza silna baza placówek w Warszawie stanowi zaplecze do wzmacniania naszej rynkowej aktywności. Spodziewamy się poprawy wyników i coraz większej liczby nowych klientów – stwierdził na łamach portalu stockmarketwire.com Peter Shaw, dyrektor zarządzający sieci.
Na razie jednak do polskiego oddziału trzeba dokładać. Szefowie grupy już teraz rozpoczęli rozmowy z udziałowcami na temat szans pozyskania kapitału na wsparcie i wzmocnienie wizerunku marki w Polsce. Plany związane z naszym rynkiem dotyczyły otwarcia 100 lokali w ciągu najbliższych pięciu lat.
Domino's Pizza ma w Polsce 13 pizzerii, na świecie jest ich łącznie ponad 9 tys., działających w 60 krajach. Dla porównania - jedna z największych światowych sieci, Pizza Hut, ma ich ponad 11 tys., a popularna nad Wisłą Telepizza 1,2 tys. W Polsce natomiast najliczniejsza jest Da Grasso, z ponad 200 pizzeriami w 150 miejscowościach. Koszt inwestycji we franczyzowy punkt tej sieci wynosi ok. 200 tys. zł, podczas na własną Domino's Pizza w Stanach Zjednoczonych trzeba wydać blisko pół miliona dolarów.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...