Cukiernia za milion

Cinnabon to marka pochodząca ze Stanów Zjednoczonych, która powstała 27 lat temu. Firmowe wypieki szybko podbiły kontynent amerykański i niedługo później zagościły w Europie. Cinnabon obecny jest m.in. w Austrii, Czechach, Wielkiej Brytanii, Grecji, Ukrainie, Rumuni, Rosji, a od niedawna również w Polsce. Firma wypracowała procedury franczyzowe, na których oparte jest prawie 800 punktów na całym świecie.
Pierwsza polska cukiernia Cinnabon powstała w katowickiej galerii Silesia City Center, gdzie parę miesięcy później otwarto też drugą placówkę. W ostatnich dniach października 2012 roku Cinnabon otworzył swój trzeci punkt na świeżo wyremontowanym Nowym Dworcu w Katowicach. We wszystkich tych miejscach klienci mogą nabyć cynamonowe rollsy, podłużne stixy oraz wyciskane ze świeżych cytryn lemoniady.
- Jeszcze przed końcem grudnia planujemy uruchomić co najmniej jedną cukiernię w Warszawie, natomiast w przyszłym roku chcielibyśmy otworzyć 3-4 nowe lokale – mówi Bartosz Chojnacki, prezes zarządu Cinnamon Polska, masterfranczyzobiorca Cinnabon w Polsce. - Skupimy się głównie na zaistnieniu w dużych miastach, takich jak Poznań, Kraków czy Wrocław.
- W chwili obecnej nie możemy jeszcze określić, w których z wymienionych miast będą poszukiwani franczyzobiorcy. Sądzę, że w drugim kwartale przyszłego roku będziemy mogli przekazać konkretne informacje i podpisać pierwsze umowy franczyzowe – dodaje Marek Grochowski, dyrektor generalny Cinnabon Polska. - Najatrakcyjniejsze dla nas lokalizacje to te w dobrze funkcjonujących galeriach handlowych w dużych miastach. Nie wykluczamy jednak placówek poza galeriami handlowymi.
Kapitał niezbędny do podjęcia współpracy z Cinnabon to 1 mln zł. W przypadku braku środków franczyzodawca pomaga w znalezieniu finansowania. Franczyzobiorcy Cinnabon mogą ponadto liczyć na pomocy przy projektowaniu ciastkarni, szkolenia dla pracowników, wspólne programy i akcje marketingowe oraz organizację gospodarki magazynowej i logistyki.
(boa)

ZOBACZ W KATALOGU


























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali