Restauracja prosto z rusztu

Serwująca dania kuchni orientalnej sieć funkcjonuje głównie na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Biznes we współpracy z Baalbek można otworzyć również na terenie województw ościennych. Klienci odwiedzają 14 lokali Baalbek położonych w Bydgoszczy, Toruniu, Grudziądzu i Brodnicy. W minionym roku firma oddała w zarządzanie franczyzobiorcom pięć swoich restauracji. Oprócz Baalbek Orient Grill właściciel licencji rozwija także dwa inne koncepty: Baalbek Express oraz Bangkok Wok z tajskim menu.
- Ostatni rok był bardzo trudny dla naszej branży. Zamknęło się kilka konceptów gastronomicznych, wiele zweryfikowało i ograniczyło swoje plany rozwoju. Klienci ostrożniej i bardziej świadomie, korzystają z oferty gastronomicznej. Ma to też swoje pozytywne strony i wymusza na naszej branży konieczność zmian i udoskonalenia swojej oferty – mówi Łukasz Ukleja, menedżer ds. PR i rozwoju marki Baalbek.
Restauracje Baalbek znajdują się w centrach handlowych oraz przy ruchliwych ulicach w miastach powyżej 10 tys. mieszkańców. Franczyzobiorcy samodzielnie szukają lokali, bo zdaniem właściciela licencji lepiej wiedzą, gdzie w danej miejscowości dostępna jest atrakcyjna powierzchnia do wynajęcia. Całkowita inwestycja w biznes wynosi ok. 300 tys. zł przy jednorazowej opłacie za przystąpienie do sieci 45 tys. zł. Na restaurację w formacie ekspres wydamy mniej – odpowiednio 120 tys. i 25 tys. zł.
- Partnerzy otrzymują projekt architektoniczny, dostarczamy im także meble oraz sprzęt kuchenny w cenach producenta. W trakcie szkoleń personelu przekazujemy wiedzę na temat technologii przygotowywania posiłków oraz systemu obsługi klienta. Pomagamy przedsiębiorcom uzyskać niezbędne do prowadzenia restauracji zezwolenia. Nowy sieciowy lokal objęty zostaje akcjami promocyjnymi - dodaje Łukasz Ukleja.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca marek New York Pizza Department i ŻarWOK zmienia zasady naliczania opłat franczyzowych. Franczyzobiorcy mogą sporo zaoszczędzić.
Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali