Restauracja prosto z rusztu

W minionym roku Baalbek oddał w zarządzanie franczyzobiorcom pięć swoich restauracji.
Czwartek
10.01.2013
Franczyzobiorcy mogą wybrać jeden z konceptów Baalbek Orient Grill. Inwestycja w każdy przekracza 100 tys. zł.
 

Serwująca dania kuchni orientalnej sieć funkcjonuje głównie na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Biznes we współpracy z Baalbek można otworzyć również na terenie województw ościennych. Klienci odwiedzają 14 lokali Baalbek położonych w Bydgoszczy, Toruniu, Grudziądzu i Brodnicy. W minionym roku firma oddała w zarządzanie franczyzobiorcom pięć swoich restauracji. Oprócz Baalbek Orient Grill właściciel licencji rozwija także dwa inne koncepty: Baalbek Express oraz Bangkok Wok z tajskim menu.

- Ostatni rok był bardzo trudny dla naszej branży. Zamknęło się kilka konceptów gastronomicznych, wiele zweryfikowało i ograniczyło swoje plany rozwoju. Klienci ostrożniej i bardziej świadomie, korzystają z oferty gastronomicznej. Ma to też swoje pozytywne strony i wymusza na naszej branży konieczność zmian i udoskonalenia swojej oferty – mówi Łukasz Ukleja, menedżer ds. PR i rozwoju marki Baalbek.

Restauracje Baalbek znajdują się w centrach handlowych oraz przy ruchliwych ulicach w miastach powyżej 10 tys. mieszkańców. Franczyzobiorcy samodzielnie szukają lokali, bo zdaniem właściciela licencji lepiej wiedzą, gdzie w danej miejscowości dostępna jest atrakcyjna powierzchnia do wynajęcia. Całkowita inwestycja w biznes wynosi ok. 300 tys. zł przy jednorazowej opłacie za przystąpienie do sieci 45 tys. zł. Na restaurację w formacie ekspres wydamy mniej – odpowiednio 120 tys. i 25 tys. zł.

- Partnerzy otrzymują projekt architektoniczny, dostarczamy im także meble oraz sprzęt kuchenny w cenach producenta. W trakcie szkoleń personelu przekazujemy wiedzę na temat technologii przygotowywania posiłków oraz systemu obsługi klienta. Pomagamy przedsiębiorcom uzyskać niezbędne do prowadzenia restauracji zezwolenia. Nowy sieciowy lokal objęty zostaje akcjami promocyjnymi - dodaje Łukasz Ukleja.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022