Gastronomia z importu

Emilia Tomaszewska, menedżer operacyjny Charley`s Philly Steaks w Polsce
Charley’s Philly Steaks to koncept międzynarodowy. Kiedy zawita do Polski?
Pierwsze otwarcie planowane jest 1 marca w warszawskim centrum handlowym Blue City. Na pomysł wprowadzenia marki do Polski wpadł przedsiębiorca, który wcześniej z powodzeniem rozwinął ją w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Zachęcony tamtejszym sukcesem stwierdził, że koncept przyjmie się też w Polsce, gdzie sam od lat prowadzi interesy. Wykupił masterlicencję na Polskę i rozpoczął przygotowania do otwarć.
Czy siłą napędową rozwoju sieci będzie franczyza?
Umowa z centralą sieci zobowiązuje nas do otwarcia trzech placówek własnych. Dopiero gdy tego dokonamy, rozpoczniemy rozwój we franczyzie. Plan na ten rok obejmuje oczywiście otwarcie tych trzech punktów, a także pozyskanie dwóch pierwszych franczyzobiorców.
W jakich lokalizacjach można otwierać lokale?
Charley’s Philly Steaks to koncept przeznaczony dla food courtów. Sercem każdego naszego punktu jest olbrzymi grill, przy którym kucharz przygotowuje steki na oczach klientów. Chodzi o wizualny show, który ma ich zachęcić do zjedzenia w Charley’s Philly Steaks. Lokal przy ulicy nie daje takiej możliwości.
Czyli raczej nie należy spodziewać się wielkometrażowych restauracji w stylu „steakhouse”?
Na polskim rynku na razie nie. W Stanach Zjednoczonych, skąd wywodzi się marka, testowane są już restauracje wielkoformatowe, a także lokale dla kierowców. Podpisano tam również umowę z jedną z sieci stacji paliw, przy której punktach ma pojawić się szyld Charley’s Philly Steaks.
Food court w galerii handlowej to dość konkurencyjne środowisko. Zwłaszcza w okresie, gdy klienci liczą każdy grosz i oszczędzają na wydatkach na jedzenie poza domem. Nie ma obaw przed konkurencją ze stron największych fast foodów, jak McDonald’s czy Burger King?
Charley’s Philly Steaks nie stanowi dla nich konkurencji. Celujemy w bardziej świadomego klienta, starszego, być może o nieco wyższych zarobkach. Dlatego Blue City w Warszawie to idealna lokalizacja dla nas – gwarantuje bliskość budynków biurowych. Liczymy, że tamtejsi pracownicy będą u nas częstymi gośćmi.
Zamożniejszy klient? To jakich cen można spodziewać się po Charley’s Philly Steaks?
Bez obaw, solidny posiłek będzie można zjeść w granicach 20 zł. Poza tym nasza kuchnia opiera się na mięsie wołowym. Może jest droższe, ale gwarantuje zdrowsze dania. Mięso dostarcza polski producent, a my przerabiamy je według amerykańskiej receptury. Sekretem jest procedura smażenia – 90 sekund i ani chwili dłużej.
Szacowana kwota inwestycji we własny lokal Charley’s Philly Steaks sięga 160 tys. zł. Jak wyglądają opłaty franczyzowe?
Jest jeszcze za wcześnie, by podawać konkrety. Na razie opracowujemy szczegóły dotyczące opłat franczyzowych. Na pewno można powiedzieć, że miesięczna opłata będzie uzależniona od obrotów w danej placówce. Franczyzobiorcy będą też płacić składkę na fundusz marketingowy. Szczegóły będą dostępne już niedługo.
Rozmawiał (gum)
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Zabezpieczenie antykorozyjne pojazdów to praca, przy której trzeba się napocić, ale nagrodą są wysokie marże. Jak wejść w ten biznes?
Przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności to decyzja wymagająca odwagi. Kasper Serafiński, właściciel sklepu Powered by Kramp, długo zastanawiał się, czy jest gotowy.
Homla chce powiększyć swoją sieć. Szuka franczyzobiorców zainteresowanych otwarciem sklepu marki w miastach powyżej 30 tys. mieszkańców.
O tym, dlaczego Xtreme Fitness Gyms stawia na wolnostojące kluby, opowiada Filip Puchalski, Commercial Director marki.
O wygodę i dyskrecję najłatwiej na własnym podwórku. Dlatego Laser On The Way szybko zyskuje zwolenników. Na czym polega ten koncept?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali