Kawa, pizza, lunch i ciastko

Kawiarnie Coffee Station, restauracje samoobsługowe Lunch Station, lodziarnie Sweet Station i pizzerie Da Italia – tak przedstawia się gastronomiczne portfolio marek firmy Kami, prowadzonej przez Mirosława Karolika. Koncepty liczą łącznie 15 placówek. Wszystkie są zlokalizowane w aglomeracji śląskiej i wszystkie działają jako lokale własne. Do końca roku ma ich być łącznie 20.
- Pozyskiwanie franczyzobiorców to nie jest nasz priorytet. Zależy nam na rozwoju, będziemy skrupulatnie selekcjonować kandydatów na partnerów. Franczyzowa współpraca wymaga maksymalnego zaangażowania i profesjonalizmu z obu stron, inaczej może zaszkodzić zarówno dawcy, jak i biorcy licencji – mówi Karolik.
Przyznaje jednocześnie, że wyjście któregokolwiek z konceptów Kami poza aglomerację śląską jest zależne od znalezienia odpowiednich kandydatów.
- Gastronomia to biznes, w którym bardzo trudno samodzielnie prowadzić ekspansję na nowe rynki. Jeśli któryś z konceptów pojawi się poza Śląskiem, to będzie to dziełem franczyzobiorcy – zastrzega Karolik.
Wysokość inwestycji we własny biznes w ramach sieci należących do Kami zależy od marki, którą wybierzemy. Najmniejszych kwot wymagają Da Italia i Sweet Station – do 150 tys. zł. W przypadku Lunch Station dysponować musimy od 150 do 200 tys. zł. Najdroższy jest koncept kawiarni Coffe Station – tu inwestycja mieści się w kwocie od 200 do 250 tys. zł.
- W każdym przypadku opłata wstępna wyniesie 1 tys. zł netto. Nie chcemy obciążać franczyzobiorców wysokimi kosztami wejścia, zależy nam przede wszystkim na rozwoju sieci – mówi Karolik.
Jego zdaniem minione miesiące roku 2013 nie rozpieszcza przedsiębiorców z branży gastronomicznej.
- Rok zaczął się fatalnie, ale myślę, że w drugiej połowie można spodziewać się lepszej koniunktury. Wydaje mi się, że w mediach za dużo mówi się o kryzysie i nadejściu trudnych czasów, co powoduje, że Polacy oszczędzają na potęgę i wstrzymują się od konsumpcji – uważa przedsiębiorca.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU














































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali