Egzotyczna kuchnia z food courtu

- Kryzys nie dotyka konceptów rozwijających się w food courtach w centrach handlowych – mówi Bartłomiej Brusikiewicz, właściciel Thai Wok. – Food courty to obecnie najbezpieczniejsze lokalizacje. Klienci uznają je za stosunkowo tanie miejsca i na ich rzecz rezygnują z wizyt w restauracjach.
Koncept Thai Wok powstał 5 lat temu i jak dotąd pojawił się czterech warszawskich galeriach handlowych. Obecnie franczyzodawca przygotowuje kolejne bary.
- W 2013 kolejne punkty własne powstaną w Warszawie na Placu Unii Lubelskiej, w Gdyni w CH Wzgórze, w Radomiu w Galerii Słonecznej i w poznańskim City Center. W przyszłości Thai Wok zawita również do Olsztyna i Lublina – mówi Brusikiewicz. – Prowadzenie punktu w Poznaniu chcielibyśmy jednak powierzyć franczyzobiorcy. Mamy już podpisaną umowę najmu lokalu, ale ze względów logistycznych jak również terminowych – realizowanie jednocześnie czterech inwestycji w tym samym czasie, chcielibyśmy znaleźć partnera, który przejąłby placówkę i poniósł koszty inwestycji.
Uruchomienie własnego punktu Thai Wok wymaga inwestycji w przedziale 300-400 tys. zł, zależnie od wielkości i stopnia przystosowania lokalu. Na starcie franczyzobiorcy ponoszą opłatę wstępną w wysokości 25 tys. zł, a opłata bieżąca wynosi 7 proc. od miesięcznego obrotu.
Choć kuchnia azjatycka zadomowiła się w Polsce już lata temu, to franczyzodawca nie obawia się konkurencji.
- Uważam, że nie ma w Polsce konceptu, który mógłby nam zagrozić. Bardziej obawiałbym się konkurencji w postaci jakiejś zagranicznej marki, ale takich u nas brakuje – mówi Brusikiewicz.
Azjatycką kuchnię na polskim rynku oferują m.in. takie sieci, jak Noodle w Pudle, China Box, czy należący do Sfinksa Wok, a także liczne koncepty serwujące dania sushi.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
– International Franchise Day to święto dobrej współpracy dla tych, którzy w takim modelu działają – podkreśla Adam Kuc, właściciel placówki partnerskiej VeloBanku.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali