Egzotyczna kuchnia z food courtu

- Kryzys nie dotyka konceptów rozwijających się w food courtach w centrach handlowych – mówi Bartłomiej Brusikiewicz, właściciel Thai Wok. – Food courty to obecnie najbezpieczniejsze lokalizacje. Klienci uznają je za stosunkowo tanie miejsca i na ich rzecz rezygnują z wizyt w restauracjach.
Koncept Thai Wok powstał 5 lat temu i jak dotąd pojawił się czterech warszawskich galeriach handlowych. Obecnie franczyzodawca przygotowuje kolejne bary.
- W 2013 kolejne punkty własne powstaną w Warszawie na Placu Unii Lubelskiej, w Gdyni w CH Wzgórze, w Radomiu w Galerii Słonecznej i w poznańskim City Center. W przyszłości Thai Wok zawita również do Olsztyna i Lublina – mówi Brusikiewicz. – Prowadzenie punktu w Poznaniu chcielibyśmy jednak powierzyć franczyzobiorcy. Mamy już podpisaną umowę najmu lokalu, ale ze względów logistycznych jak również terminowych – realizowanie jednocześnie czterech inwestycji w tym samym czasie, chcielibyśmy znaleźć partnera, który przejąłby placówkę i poniósł koszty inwestycji.
Uruchomienie własnego punktu Thai Wok wymaga inwestycji w przedziale 300-400 tys. zł, zależnie od wielkości i stopnia przystosowania lokalu. Na starcie franczyzobiorcy ponoszą opłatę wstępną w wysokości 25 tys. zł, a opłata bieżąca wynosi 7 proc. od miesięcznego obrotu.
Choć kuchnia azjatycka zadomowiła się w Polsce już lata temu, to franczyzodawca nie obawia się konkurencji.
- Uważam, że nie ma w Polsce konceptu, który mógłby nam zagrozić. Bardziej obawiałbym się konkurencji w postaci jakiejś zagranicznej marki, ale takich u nas brakuje – mówi Brusikiewicz.
Azjatycką kuchnię na polskim rynku oferują m.in. takie sieci, jak Noodle w Pudle, China Box, czy należący do Sfinksa Wok, a także liczne koncepty serwujące dania sushi.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

O wygodę i dyskrecję najłatwiej na własnym podwórku. Dlatego Laser On The Way szybko zyskuje zwolenników. Na czym polega ten koncept?
Zabezpieczenie antykorozyjne pojazdów to praca, przy której trzeba się napocić, ale nagrodą są wysokie marże. Jak wejść w ten biznes?
Homla chce powiększyć swoją sieć. Szuka franczyzobiorców zainteresowanych otwarciem sklepu marki w miastach powyżej 30 tys. mieszkańców.
Przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności to decyzja wymagająca odwagi. Kasper Serafiński, właściciel sklepu Powered by Kramp, długo zastanawiał się, czy jest gotowy.
Iwona Korneluk 15 lat temu otworzyła swój pierwszy sklep pod szyldem Moodo. Jak jej się współpracuje z marką?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali