Śniadanie na mieście

Polacy coraz częściej jedzą śniadania na mieście. Jedni robią to z braku czasu, inni z lenistwa. Tendencja ta jest najbardziej widoczna w dużych miastach, dlatego właśnie tam powstaje najwięcej sandwich barów. Wiele lokali gastronomicznych urozmaica swoją ofertę o śniadania i lunche, niektóre z kolei stawiają głównie na nie.
Poznańska sieć Canappka działa na rynku już przeszło pięć lat. Z jej oferty mogli skorzystać na początku tylko mieszkańcy Poznania, a w ubiegłym roku dołączyli do nich również wrocławianie. Asortyment lokali zapewnia szeroki wybór kanapek i dań lunchowych takich jak makarony, sałatki czy gorące ciabatty. Ofertę uzupełniają koktajle, desery i wyciskane soki owocowe.
– W naszych lokalach co roku zmieniamy pewne elementy menu i dodajemy nowe pozycje – mówi Łukasz Borek, przedstawiciel sieci barów Canappka. - Przy tworzeniu konceptu braliśmy pod uwagę różne gusta naszych przyszłych klientów. W ofercie muszą znaleźć się pozycje typowo wegetariańskie, a także coś "konkretnego", dla osób, które nie wyobrażają sobie posiłków bezmięsnych.
Jak zauważają właściciele Canappki, dla Polaków śniadanie często oznacza jajecznicę, parówki, tosty lub owsiankę, dlatego również te dania znalazły się w menu. Na obiad wolimy zjeść coś posiłki liczące więcej kalorii, dlatego firma pomyślała także o kanapkach sprzedawanych na gorąco i szybkich w przygotowaniu daniach obiadowych. Same kanapki są posiłkiem, który dobrze sprawdza się w ofercie cateringowej, na przykład tartinki, czyli niewielkie kanapki - przekąski.
O porannych klientów z Canappką rywalizuje m.in. Gorąco Polecam Nowakowski i Fornetti. Firmy te specjalizują się w sprzedaży wypiekanych na miejscu produktów piekarniczych. Oprócz tradycyjnego polskiego pieczywa, w ofercie sklepów Nowakowskiego znajduje się np. włoskie pieczywo typu nizza, ciabatta, francuskie croissanty, bagietki, ciastka, sałatki i oczywiście przygotowywane na miejscu kanapki. Sieci otwierają swoje podwoje o godzinie 7 rano.
Godzinę później do gry dołącza się największy gracz - Subway. Restauracje znane z możliwości skomponowania kanapki samemu, są obecne już w 102 krajach świata. Obecnie amerykański koncept ma w naszym kraju już 72 restauracje i 10 kolejnych w budowie. Wszystkie są prowadzone przez franczyzobiorców. Koszt pierwszej licencji Subway wynosi 7,5 tys. euro, każdej następnej połowę tej kwoty. Pozostałe koszty inwestycji zależą od lokalizacji oraz powierzchni restauracji i zaczynają się od 300 tys. zł.
Bary Canappka powinny mieć 80-120 m2 powierzchni, z których minimum 60 m2 zajmie sala sprzedaży. Do otwarcia punktu w formacie expres wystarczy lokal o powierzchni 20-30 m2. |
![]() |
Canappka oraz Gorąco Polecam Nowakowski także oferują współpracę na zasadzie franczyzy. Do pierwszej z nich można przystąpić posiadając w portfelu 200 tys. zł. Najtańszą licencję oferuje jednak Gorąco Polecam Nowakowski, której koszt wynosi 5 tys. zł. Inwestycja w remont i przystosowanie lokalu do wymagań sieci wynosi ok. 50 tys. zł i zależy od jego stanu oraz powierzchni.
Bar kanapkowy, ze względu na nawyki grupy docelowej, powinien być otwierany we wczesnych godzinach porannych tak, by klienci mogli zaopatrzyć się w śniadanie jeszcze przed rozpoczęciem pracy. To właśnie o wczesnych godzinach i w porze lunchu można spodziewać się największego ruchu w lokalu. Koszty stałe, jakich należy się spodziewać to wynajem lokalu, wynagrodzenia pracowników i koszty produktów zamawianych według potrzeb. Miesięczne przychody baru kanapkowego wahają się między 50 a 80 tys. zł.
(boa)

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Żabka nie zwalnia i już ma 10 tys. franczyzobiorców. Okrągłą liczbę zamyka franczyzobiorczyni z Gliwic.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali