Spragnieni biznesu
Firma YanTea buduje sieć punktów serwujących Bubble Tea, oryginalny koktajl, który pije się przez specjalną grubą słomkę przystosowaną do „wyławiania” z napoju smakowych dodatków. Pod wspólnym szyldem działają obecnie dwie placówki własne oraz sześć partnerskich. Firma poszukuje kolejnych franczyzobiorców i lokalizacji na terenie całej Polski. Do końca roku franczyzodawca chce uruchomić 40 nowych punktów, które będą prowadzone przez partnerów sieci. Obiecujemy sprawdzić za 6 miesięcy, czy udało się zrealizować te plany.
- Punkt partnerski może otworzyć każdy, kto posiada już swój biznes. Najlepiej jeśli jest to kawiarnia, cukiernia lub restauracja. W przeciągu dwóch tygodni wdrażamy do danego lokalu nasz koncept i można rozpocząć serwowanie Bubble Tea - mówi Maria Huk, prezes zarządu spółki YanTea. - Na podstawie doświadczeń naszych dotychczasowych partnerów musimy przyznać, że punkty partnerskie sprawdzają się nawet w miastach poniżej 50 tys. mieszkańców.
Koszt otwarcia punktu partnerskiego YanTea to ok. 8 tys. zł. W ramach tej kwoty franczyzobiorca otrzymuje szkolenie personelu oraz niezbędny sprzęt do przygotowania napojów. Przystąpienie do sieci wiąże się także z przekazaniem firmowego know-how, wtym wszystkich koktajlowych receptur. Punkty YanTea w swojej ofercie posiadają blisko 100 smaków, które klienci mogą jeszcze dowolnie ze sobą mieszać. Największym zainteresowaniem cieszy się Bubble Tea na zielonej herbacie z dodatkiem mleka i truskawek. Coraz modniejsze stają się także Bubble Tea light – bez dodatku cukru.
- Konkurencja wśród lokali serwujących Bubble Tea nie jest zbyt duża. Ludzie otwierający tego typy działalność często nie mają pojęcia, jak dostosować się do rynku. Ciężką pracą jest samo uświadomienie klientów czym jest Bubble Tea, ponieważ blisko 70 proc. osób nie wie jak napój smakuje – dodaje Maria Huk.
Sezon letni jest najlepszym okresem dla sprzedaży Bubble Tea, ponieważ ludzie chętniej sięgają po orzeźwiające koktajle. Inwestycja w punkt YanTea zwraca się w dobrze prosperującym lokalu już po dwóch tygodniach. W najgorszym wypadku trwa to trzy miesiące – zapewniają przedstawiciele sieci.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...