Marka Häagen-Dazs powstała w 1961 roku w Nowym Jorku, stworzona przez polskiego emigranta Rubena Mattusa, który prowadził rodzinną lodziarnię od 1921 roku. Dziś firmowe wyroby dostępne są w ponad 70 krajach na świecie.
Wtorek
16.07.2013
Z trzech ekskluzywnych lodziarni amerykańskiej marki w Polsce pozostała jedna.
 

Marka Häagen-Dazs zawitała do Polski w 2007 roku. W początkowym okresie, dystrybucja lodów koncernu General Mills do sklepów została powierzona zewnętrznej firmie. - W 2010 roku, gdy kończyłem moją część projektu, marka była obecna w ok. 300 sklepach i została nagrodzona statuetką Superprodukt Świata Kobiety – wspomina Tomasz Jesionek z firmy Salesmen Polska.

Plany rozwoju sieci były ambitne. Firma chciała sprzedawać lody w Polsce w 30-50 punktach. Docelowo miało być to nawet 150 "najbardziej prestiżowych lokalizacji". Niestety nie powiodło się, choć pozyskanie pierwszych franczyzobiorców nie trwało długo. Flagowa lodziarnia powstała w Warszawie przy ulicy Nowy Świat i od początku cieszyła się powodzeniem, podobnie jak punkt w Galerii Mokotów. Placówka we wrocławskim centrum handlowym Renoma nie miała tyle szczęścia i szybko została zamknięta.

Liczba lodziarni w sieć zmalała niedawno jeszcze bardziej, gdy przestał funkcjonować lokal na Mokotowie. Galeria, w której się znajdował, jest obecnie w rozbudowie. Przedstawiciele marki twierdzą, że lodziarnia wróci do obiektu, a franczyzobiorca cały czas negocjuje nowe warunki najmu. Galeria jednak nie potwierdza tej informacji.

Warunki przystąpienia do sieci przez lata nie uległy dużym zmianom. Kwota inwestycji, podobnie jak cena sprzedawanych lodów, jest bardzo wysoka. Otworzenie lodziarni w formie „classic” na powierzchni 60 m2 to wydatek min. 125 tys. euro. Häagen-Dazs nie pobiera opłat bieżących, ani składek na fundusz marketingowy, lecz samo przystąpienie do sieci kosztuje ponad 100 tys. zł (25 tys. euro).

- Muszę przyznać, że lody Häagen-Dazs są jednymi z najlepszych dostępnych na naszym rynku, gdyż są przygotowywane według tradycyjnych receptur, czyli z jajek i śmietany. Osobiście sięgam po nie od czasu do czasu - mówi Radosław Charubin, właściciel sieci Lody Bonano. - Ich cena jest jednak odstraszająca dla przeciętnego konsumenta.
A cena do najniższych nie należy - 9 zł za gałkę, która jest co prawda większa od oferty konkurencyjnych lodziarni, ale i tak 3 razy droższa od standardowej ceny.

Inne, franczyzowe sieci lodziarni nie borykają się z takimi problemami jak Häagen-Dazs. Spożycie lodów w Polsce, mimo że stosunkowo małe, cały czas rośnie, dlatego lodziarni przybywa. Lody Bonano otworzyły niedawno swoją 90 placówkę, Lody Gotti mają już 25 punktów, zaś CD Cafe zarządza już 37 lodziarniami Carte d'Or.

(boa)


Bolesław Adamiec
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Jem Dobry Superfood Bar
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022