Hamburger z Leśnego Runa
Mr Hamburger ma w planach konsolidacji ze spółką Mr Kuchar, która rozwijała sieć przydrożnych restauracji Leśne Runo. Rozmowy dotyczące połączenia obu sieci rozpoczęły się już w połowie ubiegłego roku, a 7 sierpnia tego roku Mr Kuchar zmienił nazwę na Mr Hamburger S.A. i przez osobę prezesa Tomasza Miernikowskiego połączył się z siecią fast-foodów. Wykupienie większościowego pakietu akcji dawnego Mr Kuchara ma dopiero nastąpić, ale dokładna data nie jest jeszcze znana.
Nowa spółka będzie zarządzać siecią 16 barów Mr Hamburger i 13 restauracjami Leśnego Runa. Obie sieci mają być rozwijane równolegle, a zarząd nie przewiduje ich połączenia.
- Zarząd chce rozwijać obydwa koncepty, zarówno Mr Hamburger, jak i Leśne Runo. Mr Hamburger będzie rozwijany w głównej mierze na zasadzie franczyzy. W 2014 roku planujemy otwierać restauracje na terenie całego kraju, zaczniemy od Polski południowej, gdzie Mr Hamburger jest dobrze znany - mówi Dariusz Kozorowski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Mr Hamburger. - Nie zostały jeszcze podjęte wiążące decyzje dotyczące rozwoju franczyzowego Leśnego Runa.
W najbliższym czasie Leśne Runo czekają pierwsze zmiany. Na razie będą to głównie zmiany w menu, które zostanie uzupełnione o dania typu fast food, dotychczasową specjalność Mr Hamburgera. Nowe potrawy trafiły już do menu restauracji Leśne Runo w Poczesnej, do pozostałych restauracji nowości zawitają w ciągu najbliższych tygodni.
Ostatnimi czasy Leśne Runo nie radziło sobie zbyt dobrze. W ciągu roku sieć zamknęła 5 restauracji (3 własne i 2 franczyzowe), a przychody w II kwartale tego roku spadły w ujęciu rocznym o ponad 23 proc. do 1,22 mln zł. Złe wyniki mają być efektem słabszej koniunktury gospodarczej i zmian na polskiej mapie drogowej – przeniesienie ruchu na nowe autostrady i drogi szybkiego ruchu sprawiło, że niektóre restauracje straciły wielu klientów.
Za to sieć Mr Hamburger co chwilę informuje o otwarciu kolejnych restauracji, zarówno własnych, jak i franczyzowych. Marka, która na razie znana jest głównie na Śląsku zapowiada, że od przyszłego roku zamierza rozwijać sieć Mr Hamburger na terenie całego kraju.
- Od początku tego roku Mr Hamburger rozwija się bardzo szybko. Pod koniec lipca podpisaliśmy umowę z galerią Ogrody Odrzańskie – to będzie nasza pierwsza inwestycja w województwie opolskim i jednocześnie bardzo ważny krok w realizacji nowej strategii wyjścia z marką Mr Hamburger poza województwo śląskie. Otwarcie planowane jest na koniec września, to będzie nasza 17 placówka i jednocześnie 10 restauracja prowadzona przez franczyzobiorcę – mówi Dariusz Kozorowski.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali