Tradycja sprzeda się w galerii
Producent wyrobów cukierniczych, Orawskie Ciacho, działa na rynku od 2011 roku. Firma ma swoim asortymencie ciasta przygotowywane wyłącznie z produktów naturalnych.
- Łączymy tradycję z nowoczesnością. Bazujemy na tradycyjnych recepturach, które dopasowujemy do panujących trendów. Oferujemy zatem produkty o korzeniach regionalnych, ale w nowoczesnej formie – mówi Monika Ligęza, specjalista ds. franczyzy w firmie Orawskie Ciacho. - Wszystko w naszej pracowni powstaje sposobem domowym, bez użycia maszyn. Nasze produkty kupują nie tylko klienci indywidualni, ale również właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych.
Na początku działalności pod szyldem Orawskiego Ciacho powstały cztery własne placówki na Podhalu i Orawie. Opracowano koncept biznesowy, który przyniósł wymierne rezultaty. Zainteresowanie powieleniem tego biznesu sprawiło, że przyszła kolej na franczyzę. - Klientom podobają się nasze cukiernio-kawiarnie, ciekawa kolorystyka, dobry produkt. Otrzymaliśmy dużo zapytań o możliwość współpracy – mówi Monika Ligęza.
W marcu 2013 roku ruszyły pierwsze cukiernie na licencji na Śląsku. Obecnie działają cztery punkty franczyzowe: w Gliwicach, Rudzie Śląskiej, Tarnowskich Górach oraz w Sosnowcu.
- 2014 rok to czas dużego rozwoju firmy oraz franczyzy, planujemy dalszy rozwój na Orawie, Podhalu i w okolicach Krakowa, gdzie szukamy partnerów franczyzowych – mówi Monika Ligęza. - Dodatkowo wdrażamy system informatyczny dedykowany naszej sieci. Następnym krokiem, nad którym właśnie pracujemy, będzie wejście do galerii handlowych. Poszukujemy dogodnych lokalizacji.
Firma bierze również pod uwagę otwarcie kolejnej manufaktury, dzięki której będzie mogła rozwijać się w innych rejonach Polski. Jest to podyktowane założeniami firmy, ale również związane z wieloma zapytaniami od naszych potencjalnych klientów.
- Szukamy dogodnej lokalizacji, tzn. w sąsiedztwie dostawców naturalnych surowców niezbędnych do produkcji wypieków – mówi Monika Ligęza.
(awh)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...