Pociąg do gastronomii

Sieć Sphinx, zarządzana przez spółkę Sfinks Polska, powiększyła się 30 listopada o lokal, w nowootwieranej Galerii Bronowice w Krakowie. To już siódma już restauracja tej marki w stolicy Małopolski. Najnowszy Sphinx znajdzie się na poziomie pierwszym centrum handlowego. Główną część lokalu będzie stanowić sala o powierzchni 80 m2, która pomieści blisko 65 gości. Klienci będą mieli takze do dyspozycji również ogródek w food courcie galerii, gdzie przewidziano miejsca dla około 80 osób.
- Przed podjęciem współpracy ze Sfinksem prowadziłem własną firmę, działającą w branży wyposażenia dla restauracji, więc tematyka gastronomii jest mi dobrze znana. Jako najemca lokalu w Galerii Bronowice w Krakowie główny ciężar negocjacji spoczywał na mnie. Miałem jednak wsparcie ze strony Sfinksa. Pomagał też fakt, że poprowadzę restaurację rozpoznawalnej marki, której właściciel notowany jest na giełdzie - mówi Paweł Wojdyła, franczyzobiorca z Krakowa.
Ze względu na lokalizację w centrum handlowym restauracja Sphinx w Galerii Bronowice będzie otwarta w godzinach działania obiektu, czyli od samego rana do godziny 22. Optymalna powierzchnia lokalu franczyzowego to 150 m2, ale nie bez znaczenia pozostaje jego otoczenie. Restauracja powinna znajdować się w okolicy o dużym natężeniu ruchu pieszego i posiadać duże witryny. Istotna jest także możliwość uruchomienia przy niej ogródka letniego.
- W Galerii Bronowice obecne są różne marki gastronomiczne i kawiarniane. Nasza oferta jest komplementarna w stosunku do innych lokali. Jesteśmy tu jedyną restauracją casual dining oferującą dania kuchni europejskiej oraz inspirowane orientem – w Sphinxie można zjeść zarówno stek, ryby, jak i makarony, pizze, sałaty, a także desery. W nowo otwartej restauracji pracuje ok. 12 osób. Moją rolą jest codzienne zarządzanie i nadzór nad restauracją - dodaje Paweł Wojdyła.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności to decyzja wymagająca odwagi. Kasper Serafiński, właściciel sklepu Powered by Kramp, długo zastanawiał się, czy jest gotowy.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali