Pizza w paski
Pizzeria Zebra powstała w 1996 roku w Toruniu. Drugi lokal własny jest w trakcie realizacji. W 2014 roku powstaną dwie kolejne pizzerie należące do centrali. Firma liczy również na pozyskanie pierwszych partnerów, których poszukiwania rozpoczęła jesienią ubiegłego roku.
Przed inwestycją w biznes przedsiębiorca powinien poszukać lokalu, w okolicy którego znajdują się skupiska różnego rodzaju klientów: pracowników firm, studentów, uczniów, mieszkańców osiedli.
– Zanim podpiszemy umowę, prosimy franczyzobiorcę o dokładną analizę rynku. Na jej podstawie przygotowujemy promocje, na przykład dla studentów lub przy zamówieniu do biur. Warto też sprawdzić, czy w okolicy lokalu nie są lub nie będą prowadzone duże inwestycje budowlane. W trakcie budowy naszymi klientami będą pracownicy, natomiast w perspektywie czasu mieszkańcy lub pracownicy nowopowstałego biurowca lub osiedla – mówi Piotr Górny, właściciel pizzerii Zebra.
Partner Zebry otrzyma pomoc w zakresie organizacji dostaw i negocjacji cen u dostawców produktów oraz sprzętu gastronomicznego. Po wskazaniu miasta i lokalu, w którym powstanie pizzeria, franczyzodawca dobierze menu, które oprócz kilkudziesięciu rodzajów pizzy obejmuje także spaghetti, sałatki i naleśniki. Ciasto do pizzy wykonywane jest na miejscu, jak również sosy do makaronów – kucharze nie korzystają z polepszaczy. Klienci Zebry mają możliwość składania zamówień telefonicznie oraz za pomocą platformy internetowej PizzaPortal.pl. Minimalna inwestycja w biznes przy lokalu o powierzchni 40 m2 wynosi 35 tys. zł. Możliwe jest również otwarcie restauracji, która będzie realizować wyłącznie zamówienia z dostawą. Inwestycja będzie wtedy niższa, niż w przypadku lokalu z obsługą kelnerską Wysokość miesięcznej opłaty franczyzowej ustalana jest indywidualnie, natomiast na fundusz marketingowy wynosi 300 zł.
– Wielkość miasta nie ma większego znaczenia. Znam przypadki, gdzie restauracje, w tym pizzerie, lepiej sobie radzą w miejscowościach dziesięciotysięcznych niż w dużo większych miastach. Wszystko zależy od lokalizacji i jakości sprzedawanego produktu – twierdzi Piotr Górny. – W gastronomii zjawisko sezonowych spadków i wzrostów jest trudno uchwytne. Na przykład w trakcie nieobecności studentów w okresie wakacyjnym, stworzona przez nich luka natychmiast jest wypełniana przez napływ turystów.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...