Kuchnia po polsku i po turecku

Pochodząca z Dolnego Śląska firma American Trading Company odpowiada za rozwój dwóch sieci franczyzowych - Express Kuchnia Marché oraz Sevi Kebab. Oba koncepty gastronomiczne są zupełnie inne. Pierwszy z nich specjalizuje się w sprzedaży specjały kuchni polskiej i innych krajów na wagę, drugi zaś serwuje dania kuchni orientalnej. Restauracje powstają w centrach handlowych w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Lokale działają m.in. we Wrocławiu w Galerii Dominikańskiej i Grunwaldzkiej, w Poznaniu w Starym Browarze oraz w krakowskiej Bonarce.
Inwestycja w lokal Express Kuchnia Marché wynosi 350 tys. zł, a w Sevi Kebab 200 tys. zł. Skąd różnica 150 tys. zł? - Lokal potrzebny na prowadzenie konceptu Sevi Kebab jest mniejszy - ok. 60 m2, natomiast Express Kuchnia Marché to 80-100 m2. Ponadto urządzenie lokalu Sevi Kebab jest tańsze. Wynika to z mniejszej liczby urządzeń gastronomicznych potrzebnych do przygotowania dań kuchni chińskiej i tureckiej. Express Kuchnia Marché to polskie posiłki z elementami kuchni świata, więc dużo szersze menu. Oba koncepty nie posiadają opłat marketingowych, jednorazowa opłata licencyjna wynosi 35 tys. zł (Sevi Kebab) i 40 tys. zł (Express Marché) - wylicza Agnieszka Żółkiewicz, menedżer ds. projektów.
Oba koncepty gastronomiczne serwują inny rodzaj kuchni, dlatego mogą z powodzeniem funkcjonować obok siebie w strefie food court centrum handlowego, albo w innej lokalizacji. - Ułatwia to potencjalnemu franczyzobiorcy dopilnowanie obu restauracji w jednym miejscu. Są to koncepty, które mogą się nawzajem uzupełniać w zależności na co klient ma ochotę. Proponujemy naszym gościom karty rabatowe, ponadto promujemy nasze lokale na gastronomicznych portalach internetowych oraz na portalach społecznościowych - dodaje Agnieszka Żółkiewicz.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU














































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali