McDonald’s w dostawie
Hamburger z frytkami zapakowany w pudełko ze Złotymi Łukami w dostawie to żadna nowość. Przynajmniej dla mieszkańców Azji, gdzie taka forma składania zamówienia funkcjonuje od kilku lat. W Polsce ten system składania zamówień działa na razie w dwóch restauracjach, w środę ma dołączyć trzecia - wszystkie znajdują się w stolicy. Dwie z nich (al. Solidarności oraz Galeria Mokotów) zarządzane są przez franczyzobiorców, trzecia (Wilanów) należy do centrali. Właśnie mieszkańcy Wilanowa oraz Śródmieścia mogą zamawiać burgery z dostawą.
Jak zapowiada Dominik Szulowski, rzecznik McDonald's Polska, testy potrwają około roku, aby sprawdzić jak system sprawdza się w różnych porach roku. - Pewnym wyzwaniem jest zima. Niska temperatura nie ułatwia dostarczenia posiłków ciepłych, a w końcu zależy nam, aby wszystkie pozycje z naszego menu smakowały w dostawie tak samo, jak w lokalu. Franczyzobiorcy, których restauracje realizują dostawy, nie ponoszą z tego tytułu żadnych kosztów. Cena za poszczególne dania i napoje jest taka sama jak w lokalu, dochodzi tylko koszt zrealizowania dostawy. Tą realizują kurierzy firmy FoodPanda, więc franczyzobiorcy nie muszą zatrudniać dodatkowego personelu. Strategią McDonald's jest dotarcie do jak największej liczby potencjalnych klientów, dlatego próbujemy sił także w tym kanale sprzedaży - powiedział portalowi Franchising.pl Dominik Szulowski.
Foodpanda jest właścicielem serwisu internetowego, za pośrednictwem którego można składać zamówienia online. Portal działa już w ponad 30 krajach.
Do tej pory zamówienia z dostawą do klienta realizowane były głównie przez pizzerie.
- Fakt, że właściciele restauracji wprowadzają możliwość realizowania dostawy do klienta wynika nie tylko z chęci wyższych zysków, ale przede wszystkim ze spełniania oczekiwań klientów. Dotyczy to zarówno klientów z
dużych, jak i małych miast. Ta forma sprzedaży wymaga jednak ciągłych inwestycji, wśród których należy wymienić możliwość składania zamówień online, udostępnianie aplikacji, płatności online oraz próbowania nowych
obszarów, jak realizowanie dostawy także nocą, co obecnie testujemy - mówi Iwona Olbryś, dyrektor generalna Telepizza Poland.
(dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
23 i 24 maja odbędzie się w Warszawie X Konferencja Liderów Franczyzy BEST FRANCHISE. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będzie „Transformacja teraźniejszości w innowacyjną przyszłość”.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Stava wycenia rynek dowozów jedzenia, a Xtreme Fitness Gyms podpisuje Kodeks Dobrych Praktyk dla rynku franczyzy. Przegląd tygodnia 20-27 kwietnia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali