Elastyczne standardy
Pierwsza restauracja McDonald's została założona w 1940 roku w Kalifornii w USA przez braci Richarda i Maurice’a McDonaldów. 13 lat później rozpoczęto sprzedaż licencji franczyzowej, a w 1992 roku ruszyła pierwsza sieciowa restauracja w Polsce. Do tej pory nad Wisła powstało 331 fast foodów, w tym 199 prowadzą franczyzobiorcy. Często są to multibiorcy zarządzający trzema, czterema lokalami. Wyszukiwaniem miejsc na nowe restauracje i ich budową zajmuje się wyłącznie McDonald's. Franczyzodawca kupuje, najmuje bądź dzierżawi nieruchomości oraz inwestuje w budowę nowego lub adaptację istniejącego lokalu. Franczyzobiorca jest wyłącznie operatorem restauracji McDonald’s.
W Polsce restauracje otwierane są w centrach handlowych, centrach miast, przy drogach wylotowych oraz przy autostradach. Jednak w innych krajach standardy dotyczące doboru lokalizacji dostosowane są do architektury danego miasta i kraju. I tak na przykład w nowozelandzkiej miejscowości Taupo lokal znajduje się w starym, uziemionym samolocie. Natomiast bar w Las Vegas mieni się kolorowymi neonami, które wpisują się w nowoczesną architekturę światowej stolicy hazardu. Inaczej restauracja została zaaranżowana w jednym z bardziej znanych mediolańskich zabytków - w Galerii Vittorio Emanuele II. W tym przypadku nie było mowy o neonach, bo nie pozwalał na to charakter powstałego 150 lat temu pasażu handlowego.
Z kolei w egipskim Asuanie lokal znajduje się nad samym Nilem, a w St. Louise na statku przycumowanym do brzegu rzeki Mississippi. W Chinach BigMaca można kupić nawet w małej budce, a w Irlandii w budynku przypominającym tradycyjną karczmę. Złote Łuki powstały również na izraelskiej pustyni Negew. W Nowym Meksyku, w Roswell, miejscowości znanej z lądowania UFO, lokal działa w obiekcie przypominającym statek kosmiczny.
(dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...