Stołówka na licencji
Jacek Gorczykowski, prezes zarządu spółki Kluska Polska
Kto odwiedzi raz Kluskę Polską, już nigdy nie będzie miał problemu z odróżnieniem klusek od makaronu. W restauracji mamy do wyboru trzy rodzaje klusek - kopytka, pyzy i kluski śląskie. Podawane są one z mięsem i w wersji wegetariańskiej. Menu inspirowane jest tradycyjną kuchnią polską i regionalną – góralską, mazurską i śląską. – Oprócz klusek podajemy też pierogi, gotowane oraz z pieca – dodaje Jacek Gorczykowski, prezes zarządu spółki Kluska Polska.
Sieć restauracji z tradycyjnymi potrawami mącznymi we franczyzie rozwija się od roku. Oprócz lokali w Warszawie, ma powstać wkrótce restauracja w łódzkiej Manufakturze. – Doświadczenie w gastronomii zbieraliśmy od kilkunastu lat, pozwoliło nam ono wypracować formułę atrakcyjną dla franczyzobiorców. Dla osób zainteresowanych współpracą z nami może to być pierwszy kontakt z gastronomią. Partnerzy przechodzą szkolenia, oprócz niezbędnej dawki wiedzy teoretycznej nabędą na nich także umiejętności praktyczne potrzebne do przygotowania tradycyjnych potraw – mówi franczyzodawca.
Kluska Polska otwiera placówki franczyzowe w galeriach handlowych i w miejscach, w których występuje duże natężenie ruchu. Warszawscy partnerzy nie muszą mieć własnej kuchni produkcyjnej, bo kluski i pierogi dowożone są z kuchni centralnej, co obniża koszty prowadzenia działalności. Poza Warszawą restauracje muszą mieć przynajmniej 60 m2 zaplecza kuchennego, co jest podyktowane wymogami Sanepidu. Franczyzodawca gwarantuje korzystne ceny przy zakupie sprzętu kuchennego dzięki współpracy z producentami, między innymi z firmą Stalgast. Ważnym elementem wizerunku Kluski Polskiej jest barwny wystrój lokali. Utrzymanie standardu wystroju zapewnia współpraca z firmą RTStudio, której pracownicy aranżują lokal w najdrobniejszych szczegółach, co daje oryginalny efekt.
- Dla właściciela restauracji pierwszą przeszkodą jest biurokracja. Pomagamy franczyzobiorcom przy załatwianiu spraw urzędowych oraz przy negocjowaniu warunków leasingu finansującego inwestycję w lokal. Do dyspozycji franczyzobiorców pozostaje też firmowy prawnik – zapewnia Jacek Gorczykowski.
(mbw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pięć otwarć w trzy miesiące
/09.12.2025
Karolina Chmiel w trzy miesiące otworzyła pięć placówek VeloBanku. Co ją skusiło w tej franczyzie?
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Sieć Chorten przekroczyła już 3000 sklepów partnerskich, a tempo dołączania nowych punktów wciąż rośnie. Co o tym decyduje?
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali