Stołówka na licencji
Jacek Gorczykowski, prezes zarządu spółki Kluska Polska
Kto odwiedzi raz Kluskę Polską, już nigdy nie będzie miał problemu z odróżnieniem klusek od makaronu. W restauracji mamy do wyboru trzy rodzaje klusek - kopytka, pyzy i kluski śląskie. Podawane są one z mięsem i w wersji wegetariańskiej. Menu inspirowane jest tradycyjną kuchnią polską i regionalną – góralską, mazurską i śląską. – Oprócz klusek podajemy też pierogi, gotowane oraz z pieca – dodaje Jacek Gorczykowski, prezes zarządu spółki Kluska Polska.
Sieć restauracji z tradycyjnymi potrawami mącznymi we franczyzie rozwija się od roku. Oprócz lokali w Warszawie, ma powstać wkrótce restauracja w łódzkiej Manufakturze. – Doświadczenie w gastronomii zbieraliśmy od kilkunastu lat, pozwoliło nam ono wypracować formułę atrakcyjną dla franczyzobiorców. Dla osób zainteresowanych współpracą z nami może to być pierwszy kontakt z gastronomią. Partnerzy przechodzą szkolenia, oprócz niezbędnej dawki wiedzy teoretycznej nabędą na nich także umiejętności praktyczne potrzebne do przygotowania tradycyjnych potraw – mówi franczyzodawca.
Kluska Polska otwiera placówki franczyzowe w galeriach handlowych i w miejscach, w których występuje duże natężenie ruchu. Warszawscy partnerzy nie muszą mieć własnej kuchni produkcyjnej, bo kluski i pierogi dowożone są z kuchni centralnej, co obniża koszty prowadzenia działalności. Poza Warszawą restauracje muszą mieć przynajmniej 60 m2 zaplecza kuchennego, co jest podyktowane wymogami Sanepidu. Franczyzodawca gwarantuje korzystne ceny przy zakupie sprzętu kuchennego dzięki współpracy z producentami, między innymi z firmą Stalgast. Ważnym elementem wizerunku Kluski Polskiej jest barwny wystrój lokali. Utrzymanie standardu wystroju zapewnia współpraca z firmą RTStudio, której pracownicy aranżują lokal w najdrobniejszych szczegółach, co daje oryginalny efekt.
- Dla właściciela restauracji pierwszą przeszkodą jest biurokracja. Pomagamy franczyzobiorcom przy załatwianiu spraw urzędowych oraz przy negocjowaniu warunków leasingu finansującego inwestycję w lokal. Do dyspozycji franczyzobiorców pozostaje też firmowy prawnik – zapewnia Jacek Gorczykowski.
(mbw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizzeria w mniejszym mieście
/08.10.2025
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznes pod znaną marką: Relacja z jesiennych Targów Franczyza 2025
/24.10.2025
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali