Makaronowa komitywa

Barbara Przybylska już od kilku lat prowadziła lokal z kuchnią włoską w miejscowości Chojna na Pomorzu Zachodnim. Gdy na świat przyszły jej dzieci, wzięła rozbrat z biznesem, ale teraz postanowiła wrócić – i to z przytupem. Dotychczasowe menu, oparte głównie na daniach włoskich w rodzaju pierożków ravioli, lasagni czy pizzy z pieca opalanego drewnem, wzbogaciła o asortyment różnych rodzajów spaghetti dostępnych na wynos w sieci Makarun.
- Zdecydowałam się na przyjęcie szyldu Makarun ze względu na korzyści marketingowe. Dzięki niemu nasz lokal jest bardziej rozpoznawalny – wyjaśnia właścicielka firmy.
Punkt mieści się naprzeciw kompleksu szkolnego, więc właścicielka liczy, że w miesiącach szkolnych ruch będzie spory. Ale i teraz nie narzeka – kuchnia pracuje pełną parą, a restauracja zatrudnia łącznie sześciu pracowników: po trzech w kuchni i na sali.
- Zatrudnienie trzeba było zwiększyć, bo cztery osoby pracujące w pierwszym tygodniu nie radziły sobie z obsługą wszystkich zamówień – tłumaczy Przybylska.
Makarun Spaghetti and Salad ma jeszcze cztery punkty usytuowane w Rzeszowie i Krakowie. Trzy z nich działają we franczyzie. Jak zapowiada Marcin Szworak, specjalista ds. franczyzy w sieci, już niebawem dołączą do nich placówki w Wałbrzychu i Wrocławiu. - Trwają też zaawansowane rozmowy z potencjalnym franczyzobiorcą z Warszawy – mówi.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca marek New York Pizza Department i ŻarWOK zmienia zasady naliczania opłat franczyzowych. Franczyzobiorcy mogą sporo zaoszczędzić.
Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali