Meksyk w remoncie
Pod marką S’poco Loco działają restauracje oferujące przekąski kuchni meksykańskiej. Od 2013 roku firma oferuje współpracę na zasadzie franczyzy. - Franczyza wydała nam się najkorzystniejszą formą współpracy zarówno dla nas, jak i dla naszych przyszłych partnerów – mówi Tomasz Jakubiak, gospodarz telewizyjnych programów kulinarnych i współwłaściciel konceptu.
W tym roku zmieniła się struktura właścicielska firmy. Nowi udziałowcy S’poco Loco postawili jednak nie na rozwój sieci, a na rozbudowę firmowej infrastruktury: powstała jedna kuchnia centralna, która będzie zaopatrywać w niezbędne półprodukty wszystkie restauracje S’poco Loco. W kuchni przygotowywane są również oferowane w sprzedaży detalicznej (m.in. w piekarniach i cukierniach) produkty kuchni arabskiej I Love Hummus - kolejnej marki, której współwłaścicielem jest Tomasz Jakubiak.
Firmowa restauracja zmieniła również lokalizację – z dotychczasowej na terenie Wilanowa na Saską Kępę.
- Jest takie powiedzenie, który mówi, że czasem trzeba zrobić krok do tyłu by potem zrobić dwa do przodu. Z dniem dzisiejszym kończymy działalność naszego lokalu przy ul. Sarmackiej. Skupiamy się na ponownym otwarciu naszego lokalu na Francuskiej i wierzymy, że za parę tygodni będziemy mogli znowu się zobaczyć – czytamy na profilu sieci na Facebooku.
S’poco Loco to pierwsza w Polsce sieć restauracji oferujących kuchnię meksykańską, która postawiła na rozwój we franczyzie. Tomasz Jakubiak osobiście promował koncept podczas ubieglorocznych Targów Franczyzy. W 2014 roku, w ślady S'poco Loco poszła marka Companeros. Ale Meksyk!, należąca do Grupy Gastromall, która w swoim portfolio ma jeszcze franczyzową sieć restauracji Olimp serwujących jedzenie na wagę. Czy franczyzowa kuchnia meksykańska przyjmie się w kraju nad Wisłą - pokaże czas. Agencja Badań Rynku i Opinii SW Research zapytała Polaków o preferencje kulinarne w kontekście kuchni narodowych. Meksykańskie smaki uplasowały się na czwartej pozycji po daniach kuchni polskiej, wloskiej i chińskiej.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali