Wegańska franczyza

Na sukces w gastronomii składają się atmosfera lokalu oraz jego menu, najlepiej niepowtarzalne. Bobby Burger chwali się swoim grillowanym burgerem, Lody Bonano – świderkami z automatu, Groole pieczonymi ziemniakami. Mimo że na rynku działa ok. 10 sieci pizzerii, klienci czują różnicę w serwowanych przez nie pizz. Tym samym tropem chciałyby pójść założycielki YEStem, firmy cateringowej specjalizującej się w potrawach wegańskich i bezglutenowych, która w styczniu planuje uruchomić dwie restauracje.
- Chcemy dostarczać klientom zdrowe, smaczne, pełnowartościowe pożywienie pochodzenia roślinnego – wyjaśnia Agata Swornowska, współwłaścicielka. - Współpraca z dietetykami oraz własne doświadczenie, przekonało nas o tym, że to najzdrowszy sposób odżywiania. YEStem to catering, platforma edukacyjna, a wkrótce także restauracje. Pod koniec stycznia planujemy otwarcie lokalu na warszawskim Żoliborzu i w samym centrum stolicy. Startujemy także z telewizyjnym kanałem YEStem w internecie, w którym pojawią się przepisy wegańskie, porady i wypowiedzi celebrytów oraz ekspertów na temat zdrowego żywienia.
Agata Swornowska i Natalia Dimitrow działalność w gastronomii rozpoczęły od cateringu. Paczki z gotowymi posiłkami dostarczają klientom indywidualnym, do biur oraz kawiarni. Równocześnie realizujemy plan otwierania resturacji, w których klient codziennie może zjeść ciepłe dania, przygotowane na podstawie receptury YEStem.
- Pierwsze testy kulinarne przeprowadziliśmy już w maju 2014 roku. Określiliśmy wtedy logistykę, wielkość paczek oraz dokładne menu. Nasi kierowcy wyjechali do klientów w listopadzie 2014 roku. Od tamtej pory notujemy wzrost sprzedaży. Prowadzimy obecnie rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami z Warszawy, a także z Wrocławia i Krakowa, którym proponujemy prowadzenie restauracji w jednym z dwóch modeli – dodaje Natalia Dimitrow.
Model restauracyjny obejmuje lokale z obsługą kelnerską, w którym w karcie znajduje się 25 dań przygotowanych przez szefa kuchni we współpracy z dietetykiem YEStem oraz jedno danie dnia, które nie powtarza się przez trzy kolejne miesiące. Z kolei model barowy zakłada serwowanie 20 dań wybieranych przez klienta przy ladzie. Dzięki temu widzi on sposób przygotowanych posiłków, spożywanych na miejscu lub podawanych na wynos. YEStem stawia na miasta, powyżej 100 tys. mieszkańców. Restauracje mogą znajdować się zarówno przy ulicy, ale także w centrach handlowych, w ramach food courtu lub w samodzielnym lokalu.
Partner powinien zainwestować w lokal ok. 100 tys. zł zgodnie z projektem franczyzodawcy. YEStem nie pobiera opłaty franczyzowej za możliwość prowadzenia biznesu pod logo firmy. Opłata miesięczna natomiast została ustalona na poziomie 4 proc. od uzyskiwanych obrotów. Franczyzodawca pomaga wybrać lokal oraz wyposażyć go, na szkoleniach przekazuje wiedzę na temat przygotowania potraw. W końcu centrala opracowuje także biznes plan uwzględniający wybraną lokalizację oraz zapewnia doradztwo prawno-podatkowe.
Moda na zdrową żywność dostrzegalna jest także we franczyzie. Oprócz YEStem w tym segmencie działają także Fit & Green, bistro serwujące dania wegetariańskie i wegańskie oraz Na Zdrowie, gdzie menu dla klienta przygotowywane jest indywidualnie na podstawie wskazówek dietetyka. (dw)

ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali