Przyczepa z piecem waży 1300 kg, z czego większą część wagi stanowi szamotowy piec o średnicy 130 cm.
Wtorek
24.02.2015
Piec zainstalowany na przyczepie jest cztery razy tańszy niż inwestycja w pizzerię. Poza tym można w nim wypiekać kilka rodzajów dań.
 

Inwestycja w pizzerię wynosi minimum 100 tys. zł. Do wypiekania pizzy wystarczy jednak czwarta część tej kwoty. Właśnie tyle kosztuje przyczepa z piecem oferowana przez Local Pizza. Jej zaletą jest mobilność oraz fakt, że można w niej przygotować kilka rodzajów dań.
- W piecu możemy wypiekać jednocześnie trzy pizze, które w zaledwie dwie minuty są wypieczone. To zasługa zastosowanych materiałów i włoskiej technologii produkcji, która pozwala na uzyskanie w piecu bardzo wysokiej temperatury. Nie musimy jednak ograniczać się do pizzy. Z powodzeniem przyrządzimy w piecu: warzywa, mięso czy ryby - wylicza Anna Radosz, specjalista ds. rozwoju marki Local Pizza.

Właściciel konceptu ocenia dzienne koszty opalania pieca na 15 zł. Właśnie w takiej cenie możemy kupić w składach drewna oraz w marketach budowlanych materiał opałowy – dąb, buk lub grab. Wymienione gatunki drzew liściastych są wyjątkowo wydajne w procesie palenia. Spółka Green Steam poleca prowadzenie sprzedaży w takich miejscach jak plaża lub park, a zimą także stoki narciarskie. Równie atrakcyjny jest udział w plenerowych wydarzeniach – zamkniętych imprezach firmowych lub targach.  
- Nasz piec skierowany jest również do właścicieli istniejących lokali gastronomicznych i firm cateringowych. ponieważ może byc on wsparciem dla stacjonarnej gastronomii. Wystarczy niewielka powierzchnia, na przykład w ogródku piwnym - wyjaśnia Anna Radosz.

Przedsiębiorcy zainteresowani zakupem pieca przechodzą  specjalne warsztaty kulinarne. Na szkoleniu poznają praktyczne informacje, m.in. dotyczące wyrabiania ciasta, nakładania półproduktów, wypieku oraz zachowania zasad bezpieczeństwa. - Jednocześnie wdrażamy uczestników szkolenia w temat prowadzenia biznesu w gastronomii. Osoby zainteresowane zakupem pieca to w wielu przypadkach pracownicy pizzerii, którzy chcą otworzyć swój biznes. Ta grupa klientów nie potrzebuje z reguły wsparcia praktycznego – dodaje przedstawicielka Green Steam.

Właściciel przyczepy jest zobowiązany do wykonywania przeglądów zgodnie z harmonogramem. - Dołożyliśmy starań, aby komponenty, z których jest wykonany mobilny piec, były najwyższej jakości i zużywały się w minimalnym stopniu – zapewnia Anna Radosz. 

Wspólną cechą łączącą mobilne biznesy jest stosunkowo niska kwota inwestycji, a tym samym większe zainteresowanie ze strony młodych przedsiębiorców. Nie dysponują oni oszczędnościami umożliwiającymi otwarcie stacjonarnego lokalu, dlatego decydują się na gastronomię na kółkach. Jednocześnie najczęściej sami zajmują się sprzedażą.


Daniel Wilk
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022