Franczyza zdominuje Pizzę Dominium
Należąca do Tomasza Plebaniaka sieć pizzerii Dominium należy do najstarszych na polskim rynku - pierwszy lokal powstał jeszcze w 1993 roku. Od tamtego czasu koncept rozrósł się do 71 restauracji, działających w Polsce i Rumunii. Do tej pory sieć opierała się na lokalach własnych – tylko jeden był prowadzony przez franczyzobiorcę.
- W ostatnim czasie przygotowaliśmy ofertę i pakiet franczyzowy, rozpoczynamy rozmowy z kandydatami na franczyzobiorców. Współpracując z nami przedsiębiorca otrzymuje bezpieczny koncepct prowadzenia pizzerii, korzysta ze sprawdzonych standardów i wieloletniego doświadczenia - mówi dyrektor działu rozwoju Dominium, Tomasz Czaja.
W lutym menedżerom sieci udało się podpisać umowę na drugi lokal franczyzowy. Jego otwarcie w Świnoujściu planowane jest na maj. Kolejne są w drodze.
- W marcu zamierzamy uruchomić restaurację własną w toruńskim Atrium Copernicus oraz lokal franczyzowy w Galerii Bursztynowej w Ostrołęce. Planujemy też otwarcie kolejnego punktu w Bukareszcie - zapowiada Małgorzata Ptasińska, kierownik ds. franchisingu w Pizza Dominium.
Restauracje (bo takie określenie preferuje franczyzodawca, podkreślając swą przynależność do segmentu casual dining) będą pojawiać się przede wszystkim w centrach handlowych, ale także w innych atrakcyjnych miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszych. Franczyzodawca zaoferuje partnerom szkolenia, centralny marketing i markę wzmocnioną ostatnio działaniami rebrandingowymi w istniejących punktach.
- Na najbliższe lata planujemy dalszy rozwój sieci i wzmocnienie pozycji restauracji w Polsce i za granicą. Docelowo chcemy zaistnieć we wszystkich większych miastach Polski, również poprzez uruchamianie restauracji w systemie franczyzowym - dodaje Tomasz Czaja.
Całkowita kwota inwestycji we własny biznes spod znaku Dominium powinna zamknąć się w 400 tys. zł, choć oczywiście jej wysokość zależy od wielkości lokalu oraz stopnia dostosowania go do wymogów gastronomii. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 15 tys. zł, natomiast miesięczne opłaty zostały ustalone na poziomie 8 proc. od obrotu. Więcej onformacji dotyczących lokalizacji nowych pizzerii można znaleźć w artykule na portalu lokalnabiznes.pl.
Zdaniem Tomasza Czai gastronomiczny segment casual dining (szybkie, nieformalne posiłki serwowane przez obsługę kelnerską) ma przed sobą spore perspektywy rozwoju.
- Poszukując oszczędności, klienci chętniej wybierają tego typu restauracje niż zupełnie rezygnują z usług gastronomicznych. Istotnym czynnikiem wzrostu tego rynku jest zmiana przyzwyczajeń żywieniowych konsumentów, wynikająca z szybszego trybu życia Polaków a także brak czasu i chęci do przygotowywania posiłków w domu. Duży wpływ na to ma także ekspansja centrów handlowych i tym samym nowe okazje do spędzania czasu poza domem i korzystania z placówek gastronomicznych – uważa menedżer.
Według Raportu o franczyzie PROFIT system na koniec 2013 roku na rynku gastronomicznym działało 146 konceptów franczyzowych, z czego 24 w segmencie pizzerii. Średnia kwota, jaką zainwestował franczyzobiorca w pizzerię na licencji wyniosła 140 tys. zł. Jedną z liczniej reprezentowanych na rynku marek jest Telepizza, pod szyldem której działa blisko 120 lokali.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali