Restauracja al dente
Ristorante Tesoro to mała rodzinna firma, której właścicielami są dwa małżeństwa – Angelika i Domenico Cubeddu oraz Marzena i Jacek Michalscy. Od 9 lat prowadzą oni w Sopocie dwie restauracje łączące w sobie elementy pizzeri i tradycyjnej kuchni włoskiej.
- Firma się rozwija i postanowiliśmy pogłębić ten wzrost dzięki wspópracy franczyzowej. Tym bardziej, że coraz częściej trafiały do nas pytania o taką możliwość – twierdzi Jacek Michalski, współwłaściel firmy. – Mieścimy się w Sopocie, ale mamy klientów w wielu miastach, którzy zamawiają u nas jedzenie na różne okazje.
O możliwości współpracy na licencji Ristorante Tesoro poinformowało pół roku temu. Minęło kilka miesięcy i lada chwila ruszą trzy lokale franczyzowe. Firma szuka franczyzobiorców na terenie całego kraju. Nie stawia żadnych ograniczeń co do lokalizacji, z jednym tylko wyjątkiem, którym jest Sopot.
- Dwie macierzyste restauracje tutaj w zupełności wystarczą. Zapewniamy też, że kolejne lokale znajdą się w rozsądnych odległościach, zgodnie z zasadą wyłączności terytorialnej. Nie mamy specjalnych wymagań dotyczących wielkość miejscowości, w której może powstać Ristorante Tesoro - mówi Jacek Michalski.
Lokal powinien mieć co najmniej 120 m2, a wysokość inwestycji właściciele firmy szacują na ok. 300 tys. zł. Do tego dochodzi jeszcze 10 tys. zł jednorazowej opłaty na szkolenia. Każdy franczyzobiorca i jego personel przejdzie też obowiązkowe szkolenie początkowe, które potrwa minimum dwa tygodnie. Pozostałe szkolenia będą się odbywać cyklicznie. Sieć podzieli się swoimi recepturami i know-how, a do tego pomoże kupić niezbędne urządzenia i materiały po atrakcyjnych, wynegocjowanych przez siebie cenach. W trakcie współpracy z kolei franczyzobiorców będzie obowiązaywać opłata w wysokości 10 proc. obrotu.
- Proponujemy franczyzobiorcom prowadzenie pizzerii, której menu wzbogacono o inne dania, w tym makarony, owoce morza, sałatki czy zupy – mówi Jacek Michalski.
Pizzeri w naszym kraju nie brakuje - działa ich już ok. 4 tys. Jednak nie wszystkie serwują prawdziwą włoską pizzę. Ristorante uznaje wyłącznie oryginalne receptury. Domenico Cupeddi, współpwłaściciel firmy, jest mistrzem kuchni włoskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
- Naszym partnerom też będziemy rekomendować zatrudnianie kucharzy włoskiego pochodzenia i nawet pomożemy w ich znalezieniu. Nie jest to jednak warunek konieczny. Najważniejsze, żeby z danym partnerem dobrze nam się współpracowało – zapewnia Jacek Michalski.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...