Carte d’Or Cafe na poligonie
Cukiernie Sowa i A. Blikle, kawiarnie Costa Coffee i Vincent, pijalnia czekolady Wedla, a do tego Grycan pod trzema postaciami: lodziarni, kawiarni i wyspy. W takim otoczeniu przyjdzie walczyć o klientów nowej kawiarnio-lodziarni w warszawskim centrum handlowym Arkadia. Otwarta w kwietniu placówka to lokal własny, który powiększa stan posiadania należącej do Unilever marki do 36 lokali.
Nowy Carte d'Or Cafe to dziewiąty punkt własny sieci. Franczyzodawca zdecydował się na samodzielne otwarcie przede wszystkim ze względu na wysokie koszty najmu. W topowych stołecznych galeriach, jak Arkadia czy Galeria Mokotów, za metr kwadratowy trzeba co miesiąc płacić nawet 120-140 euro. To cena zaporowa dla wielu potencjalnych franczyzobiorców. Tym bardziej, że obecność w niektórych prestiżowych lokalizacjach nie jest kwestią rentowności, lecz samego wizerunku marki. A skoro w Arkadii tak silnie reprezentowany był jeden z najważniejszych konkurentów – Grycan, to Carte d'Or Cafe nie mogło tam zabraknąć.
– Jeszcze w tym roku planujemy otwarcia co najmniej ośmiu punktów. Nie wykluczamy, że do końca 2015 roku będzie ich więcej – zapowiada Artur Czoska, dyrektor ds. franczyzy CD Cafe, masterfranczyzobiorcy marki w Polsce.
Nie zdradza jednak, w jakich galeriach powstaną kolejne cukiernio-lodziarnie, tłumacząc, że nie chce w ten sposób uprzedzać konkurencji. Część z nowych placówek uruchomiona zostanie przez obecnych franczyzobiorców, pozostałe powstaną dzięki inwestycjom nowych partnerów.
– Być może rozwój w szybszym tempie byłby możliwy, ale my stawiamy nie na ilość, lecz na odpowiedni dobór lokalizacji. Chcemy, by franczyzobiorcy działali w odpowiednio zbadanych miejscach, które gwarantują szanse na szybki zwrot włożonych w biznes środków – dodaje Czoska.
Carte d'Or Cafe można otworzyć w jednym z trzech formatów powierzchniowych: do 60 m2, do 100 m2 i powyżej 100 m2. W zależności od wybranego modelu koszt inwestycji waha się od 50 tys. zł do 350 tys. zł. Kwota powinna zwrócić się między 7 a 20 miesiącem prowadzenia biznesu.
Według szacunków Euromonitor International w 2014 roku Polacy zjedli ponad 137 mln litrów lodów (ok. 3,5 l na osobę), z czego na gastronomię przypadło niecałe 10 mln. W tym roku prognozy mówią o wzroście na poziomie 3 mln litrów.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...