Technologia produkcji nie może zniszczyć naturalnych wartości surowców - mówi Przemysław Ciernioch, właściciel Bioway.
Poniedziałek
18.05.2015
Segment ze zdrową żywnością wciąż jest mało nasycony i nie wydaje się, że kiedykolwiek może wyjść z mody - mówi Przemysław Ciernioch, właściciel Bioway.
 
Czy zgodzi się pan, że głównym grzechem restauratorów jest oszczędzanie na jakości składników?
Wysoka jakość produktów to punkt wyjścia. Trzeba jeszcze pamiętać o tym, aby technologia produkcji nie zniszczyła naturalnych wartości surowców. W Bioway właśnie dla tego gotujemy na parze. Nie stosujemy smażenia na głębokim tłuszczu.
 
Jak kontrolować koszty w lokalach serwujących żywność ekologiczną czy wegetariańską?
Food cost (czyli stosunek ceny zakupu do ceny sprzedaży wykorzystywanych produktów) w lokalach serwujących dania wegetariańskie czy też wegańskie kształtuje się na podobnym poziomie, jak w pozostałych segmemtach rynku. Pomimo tego, że kupujemy w większości warzywa, to stosujemy do nich rzadko stosowane przez konkurencję dodatki, jak tofu, soję, soczewicę. i inne. Są to składniki na tyle rzadkie na rynku, że ich ceny są dość wysokie. Zawsze zastanawia mnie, jak kiełbasa w markecie może kosztować 8,90 zł, albo karkówka za 13,90 zł za kilogram i jaki jest jej prawdziwy skład, bo z mięsem nie może mieć wiele wspólnego.
 
Niektórzy twierdzą, że otwierając lokal gastronomiczny trzeba przede wszystkim starać się znaleźć niszę, zaoferować jakąś alternatywę. Zgadza się pan z tym?
Tak. Nasz rynek usług gastronomicznych jest już w tej chwili na tyle nasycony. Liczą się tylko wyraźne marki i odróżniająca oferta. Niestety w gastronomi występują też mody. Mamy za sobą taką modę na pizzę i kebaby. Teraz powoli z mody wychodzi sushi, a za chwilę wszystkim znudzą się wszech obecne food tracki i serwowane w nich hamburgery. Uważam, że segment ze zdrową żywnością wciąż jest mało nasycony i nie wydaje się, że kiedykolwiek może wyjść z mody. Podstawową wartością, jaką chce chronić każdy z nas jest dobre zdrowie i dobre samopoczucie. To nie może się znudzić, a właściwe odżywianie się jest tu kluczowe.
 
Rozmawiał Grzegorz Morawski

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022