Szalony muzyk, zdeterminowany biznesmen
Jacek Muszyński, pierwszy franczyzobiorca marki Makkaron Pasta Bar
Jacek Muszyński od 20 lat jest obecny na scenie muzycznej. Zespół B-qll, którego jest członkiem koncertuje na całym świecie. Najpopularniejszy teledysk grupy ma prawie 4 miliony wyświetleń na serwisie Youtube. Mimo wielu obowiązków Jacek Muszyński zdecydowałam się na inwestycję w knajpę z makaronami.
– To było marzenie moje i żony od dawna. Nawet kilka razy w tygodniu jeździliśmy do Makkaronów, które znajdują się na warszawskim Powiślu. Podobał się nam się klimat tego lokalu, bardzo smakowało jedzenie. Stwierdziliśmy, że zamiast tracić czas na dojazdy, otworzymy własny lokal w podwarszawskich Łomiankach – opowiada Jacek Muszyński.
Miłość do gotowania i dobrej włoskiej kuchni sprawiła, że państwo Muszyńscy zdecydowali się na otwarcie własnego biznesu.
– Na decyzję o podpisaniu umowy franczyzowej złożyło się kilka czynników. Po pierwsze, wyuczony zawód żony, jest ona kucharką, i podzielana przez nas oboje miłość do jedzenia. W moim przypadku dużą rolę odegrał fakt, że lubię kontakt z ludźmi, a własna knajpa umożliwia prowadzenie wielu ciekawych rozmów z klientami – stwierdza pierwszy franczyzobiorca Makkaron Pasta Bar.
Sami złożyli franczyzodawcy propozycję współpracy. Ten nie poszukiwał franczyzobiorców, ale ostatecznie zgodził się podzielić się z nimi swoim przepisem na udany biznes.
– Od właścicieli Makkaronów otrzymaliśmy duże wsparcie. Zaczęło się od pomocy w pozyskaniu odpowiedniego lokalu, który teraz wynajmujemy. Później wsparli nas w aranżacji wnętrza, kupnie wyposażenia. Lokal jest urządzony według standardu pierwszego lokalu i był to wymóg franczyzodawcy. Sprzęt do kuchni mogliśmy wybrać sami. Otrzymaliśmy również zestaw gotowych przepisów na sosy do makaronów i desery z karty Makkaron Cafe. Na stronie Makkaronów właściciel umieścił również informacje o łomiankowskim lokalu, by wesprzeć nas w działaniach marketingowych – opowiada Jacek Muszyński.
Warunki współpracy z franczyzodawcą ustalane są indywidualnie. Koszt wyposażenia kuchni i lokalu to około 40 tys. zł, a wymagana powierzchnia lokalu to minimum 30 m2. Nie może być ciasno, ale musi być przytulnie. Na wyposażenie wnętrza składa się kilka stolików, wyspa z hokerami oraz otwarta kuchnia. Dania przygotowywane są w gotowych półproduktów. Danie komponuje klient łącząc wybrany rodzaj makaronu z sosami i dodatkami.
– Serwujemy 10 rodzajów makaronów, 10 różnych sosów i dodatki takie jak parmezan, świeże warzywa, sałaty, oliwki. Można z nich skomponować wiele ciekawych dań w zależności od preferencji klienta. Sam stołuje się w Makkronach. Trudno, żeby było inaczej, bo jestem tam praktycznie codziennie. Moim ulubionym jest sos pomidorowy. Ciekawe w smaku jest też pesto z suszonych pomidorów czy pietruszki – mówi Muszyński
Kontakt z dostawcami zapewnia franczyzodawca, dzięki czemu partner oszczędza czas na poszukiwanie wysokiej jakości składników. W lokalu można skosztować też ciast domowej roboty. W knajpie gotuje żona Jacka Muszyńskiego.
–Ten lokal to spełnienie też jej marzeń. Żona jest zawodową kucharką. Wstajemy rano, jedziemy do knajpy. Ona przygotowuje sosy, gotuje makarony, które później są tylko podgrzewane w wodzie, piecze ciasta i robi koktajle. Bez niej ten biznes nie prosperowałby tak dobrze, bo ja nie nauczyłem się jeszcze sztuki gotowania. Mam jednak taki zamiar, aby w przyszłości móc ją wesprzeć w kuchni – stwierdza.
Lokal funkcjonuje w podwarszawskim Łomiankach od marca bieżącego roku. Właściciele już myślą o otwarciu kolejnego.
– Na początku zaskoczyła mnie ilość pracy przy prowadzeniu własnego biznesu. Dodatkowo w weekendy, a czasami nawet w ciągu tygodnia, koncertuję z zespołem. Muszę znaleźć również czas dla czwórki dzieci. Mimo to myślimy z żoną o otwarciu kolejnego lokalu. Być można będą to Makkarony w innej lokalizacji, ale to dopiero pieśń przyszłości – mówi Jacek Muszyński.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...