Zdominowali wybrzeże
Franczyzodawcy Pizzy Dominium postanowili wykorzystać letni sezon. Na wakacje sieć powiększyła się o cztery sezonowe lokale: w Jastarni, Jastrzębiej Górze, Władysławowie i Helu. Pod koniec lipca planowane jest otwarcie lokalu franczyzowego w Świnoujściu.
Nowe punkty w nadmorskich kurortach to jednak tylko część ofensywy prowadzonej w ostatnich miesiącach przez polskiego franczyzodawcę. Jeszcze w maju marka Pizza Dominium pojawiła się w Ostrołęce, a w czerwcu uruchomiła swój szósty punkt w Rumunii, w bukaresztyńskiej galerii Mega Mall.
Na początku 2015 roku należąca do Tomasza Plebaniaka marka rozpoczęła rozwój poprzez sprzedaż licencji na biznes. Inwestycja we własną pizzerię pod szyldem Dominium wymaga nakładów minimum 250 tys. zł i zależy od wielkości lokalu oraz stopnia dostosowania go do wymogów gastronomii.
– W centrum naszego zainteresowania znajdują się miasta liczące powyżej 40 tys. mieszkańców, z dobrymi lokalizacjami zarówno w centrach handlowych, jak i innych atrakcyjnych miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszych. Franczyzobiorcy zazwyczaj proponują swoją lokalizację, którą oceniamy pod kątem naszych wymagań. Jeśli potencjalny partner jest zainteresowany konkretnym miastem, ale nie dysponuje lokalem, wówczas sugerujemy lokalizację, która byłaby odpowiednia – tłumaczy Tomasz Czaja, dyrektor działu rozwoju sieci Pizzy Dominium.
Według niego okres, po jakim inwestycja się zwróci jest zależny od wielu czynników, m.in. lokalizacji czy zaangażowania franczyzobiorcy. Ale na pokrycie bieżących kosztów restauracja powinna zarobić dość szybko.
– Restauracje Dominium Pizza są rentowne już w pierwszym miesiącu od otwarcia, więc franczyzobiorcy nie muszą posiadać żadnej rezerwy finansowej – zapewnia. – Lokale naszej sieci obniżają koszty produkcji dzięki korzyści skali, która umożliwia atrakcyjne warunki współpracy z dostawcami. Jednocześnie obowiązuje centralny system dostaw, co zwiększa efektywność logistyki.
W sieci Dominium działa obecnie ponad 70 lokali w całej Polsce, a także sześć w Rumunii. Docelowo koncept chce zaistnieć we wszystkich większych miastach Polski.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali