Sphinx zapracowany latem

Sphinx regularnie otwiera nowe punkty. Ale niewykluczone, że w przyszłym roku skokowo powiększy swój stan posiadania. Prowadzi bowiem rozmowy na temat przejęcia pizzerii Da Grasso.
Wtorek
28.07.2015
Lokali typu casual dining przybywa. Sphinx otworzył lokale w Lublinie, Krakowie i Jastarni. Wiele zawdzięcza nowemu modelowi rozwoju.
 

Sphinx ma pracowity sezon urlopowy. Jeszcze w czerwcu koncept powiększył się o lokale w Jastarni i Krakowie. Ten pierwszy otwarty został w bezpośrednim sąsiedztwie molo i jest punktem sezonowym – będzie czynny każdego roku od maja do września. Lokal krakowski mieści się natomiast w samym sercu miasta, przy rynku Starego Miasta. O szczegółach aranżacyjnych nowych restauracji można w artykule Casual dining w trzech odsłonach na portalu Lokalnabiznes.pl.

Najnowsze otwarcie miało miejsce w lipcu w Lublinie. Jest to druga restauracja sieci w tym województwie.
- Wśród lublinian marka i kuchnia Sphinx zyskała już wielu zwolenników. Nasza najnowsza restauracja znajduje się w atrakcyjnej lokalizacji w centrum Lublina. Mieści się bowiem w otwartej w tym roku galerii handlowej usytuowanej tuż przy Wzgórzu Zamkowym - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska.

Lubelska restauracja, podobnie jak wiele innych punktów w tym roku, została uruchomiona w systemie operatorskim. W tym modelu to franczyzodawca ponosi koszty inwestycji w budowę i wyposażenie lokalu, a operator jest menedżerem, który prowadzi działalność na własny rachunek i jest wynagradzany w oparciu o wysokość wypracowanych obrotów. Klasyczna franczyza w sieci Sphinx wymaga wkładu finansowego na poziomie 300-450 tys. zł, toteż nic dziwnego, że lokali przybywa głównie w formule operatorskiej. Operatorzy rekrutują się głównie z szeregów dotychczasowych pracowników i kierowników w sieci Sphinx.

Sfinks Polska zarządza 110 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 95 restauracje Sphinx (segment casual dining), 10 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 5 restauracjami Wook (segment casual dining). Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining i trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce. Właściciele sieci prowadzą obecnie rozmowy na temat przejęcia pizzerii, co jeszcze umocniłoby pozycję marki na rynku.


POPULARNE NA FORUM

Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

Cześć, Zastanawiam się nad franczyzą Da Grasso, czy jakiś obecny franczyzobiorca mógłby się wypowiedzieć czy warto ? Jak współpraca z centralą ? Atmosfera tejże...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.11.2018
Gastronomia w szkole.

Witam, mój syn chodzi do szkoły Zawodowej na Ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie, przyjrzałem się, że jest tak sklepik z żywnością. Zastanawiam się ile taka pani czy pan...

1 wypowiedzi
ostatnia 14.11.2018
Catering dietetyczny

Witam. Poszukuję franczyzy na catering dietetyczny ale nie interesuje mnie wersja gdy dostaję gotowe produkty . Mam wlasną firmę gastronomiczną i moge spokojnie sam o to...

1 wypowiedzi
ostatnia 08.11.2018
Mc Donald zamyka 174 restauracje

Przecież McDonald's to nie tylko burgery. My często tam się umawiamy na kawę.

9 wypowiedzi
ostatnia 31.10.2018
Jedzenie na zamówienie

My w sumie rzadko zamawiamy jedzenie. Wolimy sami gotować.

8 wypowiedzi
ostatnia 31.10.2018
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Nie polecam współpracy z Lody Przygoda. Jeśli nie chcesz stracić kasy, to uważaj na tych byznesmenuf.

9 wypowiedzi
ostatnia 02.10.2018