W tej chwili koncept Berlin Döner Kebap liczy w Polsce 21 lokali, z czego 13 franczyzowych. W 2016 roku zaplanowane jest kolejne pięć otwarć.
Sobota
09.01.2016
Piotr Szkwarek trzy lata temu został pierwszym franczyzobiorcą Berlin Döner Kebap. Twierdzi, że jego restauracja zarabiała na koszty stałe już po miesiącu od otwarcia.
 

Berlin Döner Kebap na gastronomicznym rynku działa już od 17 lat. We franczyzie rozwija się od 2012 roku. Piotr Szkwarek jako pierwszy przecierał ten szlak, otwierając lokal w słupskiej galerii handlowej Jantar.
– Wcześniej przez 10 lat pracowałem jako inspektor, kontrolujący w zakładach przepisy bhp, prawa pracy – opowiada. – Wprawdzie miałem możliwości awansu, ale zdecydowałem, że wolę spróbować sił we własnym biznesie. Firmę Berlin Döner Kebap obserwowałem przez dłuższy czas. Odbyłem z nimi wiele rozmów, zanim zdecydowałem się zainwestować. W końcu to były moje pierwsze kroki w gastronomii. Dla mnie to była bardzo ważna życiowa decyzja. Dziś wiem, że okazała się strzałem w dziesiątkę.

Wsparcie od początku

Berlin Döner Kebap otwiera swoje restauracje w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Zalecane lokalizacje to centra handlowe. Powierzchnia potrzebna na uruchomienie lokalu to minimum 50 m2. Specjalnością restauracji jest kebab, czyli jedno z najpopularniejszych w naszym kraju danie typu fast food. Można je kupić niemal na każdym kroku. Jak więc wyróżnić się na takim rynku?
– Nie jesteśmy standardowym fast foodem, ale konceptem opartym na wysokiej jakości produktu oraz szybkiej obsłudze, przy zachowaniu kultury jedzenia – zapewnia Karol Kostyrka, menedżer ds. rozwoju sieci Berlin Döner Kebap w Polsce. – Nasz koncept pod wieloma względami wyróżnia się od innych obecnych na rynku. Gwarantujemy oryginalny smak, wprost odwołując się do Berlina, drugiej poza Turcją stolicy kebabu.
W tej chwili koncept liczy w Polsce 21 lokali, z czego 13 franczyzowych. W 2016 roku zaplanowane jest kolejne pięć otwarć.
– Na początku przeszedłem gruntowne szkolenie w jednej z już działających restauracji – wspomina Piotr Szkwarek. – Uczyłem się pracy od podstaw, łącznie z wydawaniem posiłków. Ale szkoliłem się też w zarządzaniu personelem, co dziś się bardzo przydaje, bo zatrudniam 12 pracowników. Przy otwieraniu lokalu pomagały mi osoby, przysłane z centrali, otrzymałem też  wsparcie marketingowe.

Założyć nowy szyld

Minimalna kwota inwestycji we własną, nowootwieraną restaurację Berlin Döner Kebap to 300 tys. zł. Jednak średnia – obliczona na podstawie ostatnich kilkunastu otwarć to ok. 400 tys. zł. Potencjalny franczyzobiorca powinien mieć co najmniej 200 tys. zł kapitału własnego, reszta może pochodzić z różnych form finansowania zewnętrznego (leasing, kredyt, pożyczka).
– Jesteśmy otwarci również na współpracę z osobami, które prowadzą już lokal gastronomiczny i chciałyby go włączyć do naszej sieci, tzn. sprzedać nam lokalizację lub nawiązać współpracę i poprowadzić restaurację pod naszym szyldem – dodaje Karol Kostyrka. – Dzięki temu kwota inwestycji ulega znaczącemu obniżeniu i zaczyna się od 150 tys. zł.
Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa mieści się w przedziale od 6 do 8 proc. obrotów, w zależności od  lokalizacji restauracji.
Franczyzodawca zapewnia pełne wsparcie doradcze podczas uruchamiania nowej restauracji.
– Dokonujemy oceny potencjału dochodowego miejsca, a także służymy pomocą podczas negocjacji związanych z umową najmu – wylicza Karol Kostyrka. – Pomagamy stworzyć model finansowy inwestycji, opracowując symulację dochodowości na podstawie realnych cen oraz kosztów związanych z konkretną lokalizacją. Gdy zostanie już uruchomiona tzw. procedura otwarcia, franczyzobiorca otrzymuje księgę standardów sieci i wraz z pracownikami uczestniczy w szkoleniach.

– Lokal zaczął na siebie zarabiać już po miesiącu od otwarcia – dodaje Piotr Szkwarek.


POPULARNE NA FORUM

"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

A widzę, że https://fitking.pl/trojmiasto/ planuje również ekspansje na Sopot, Gdynia i Elbląg (widzę to w narzędziach do analizy konkurencji).

21 wypowiedzi
ostatnia 21.01.2019
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Na pewno jest to opłacalne widać, że teraz 'bycie fit' jest modne, a z drugiej strony ludzie nie mają czasu gotować (kilkanaście godzin w pracy, później zamiast stać...

21 wypowiedzi
ostatnia 21.01.2019
Gastronomię czeka świetlana przyszłość

Ludzie coraz bardziej przywiązują wage do tego co jedzą więc modna sa teraz jakies ekokuchnie itd.

5 wypowiedzi
ostatnia 19.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

Cześć, Zastanawiam się nad franczyzą Da Grasso, czy jakiś obecny franczyzobiorca mógłby się wypowiedzieć czy warto ? Jak współpraca z centralą ? Atmosfera tejże...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.11.2018
Gastronomia w szkole.

Witam, mój syn chodzi do szkoły Zawodowej na Ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie, przyjrzałem się, że jest tak sklepik z żywnością. Zastanawiam się ile taka pani czy pan...

1 wypowiedzi
ostatnia 14.11.2018