Włoski przepis na biznes

Docelowo franczyzodawca chciałby zbudować sieć liczącą około 20 restauracji. Franczyzobiorca powinien dysponować lokalem wielkości 120-140 m2.
Czwartek
09.06.2016
Zanim franczyzobiorca Sicilia Pizza e Pasta zdecyduje się na otwarcie restauracji, dostanie od licencjodawcy biznesplan, oceniający koszt inwestycji i szanse powodzenia lokalu.
 

Kuchnia włoska cieszy się nad Wisła niesłabnącym powodzeniem. Z raportu „Talerz Polaka 2015”, przygotowanego przez PizzaPortal.pl wynika, że to właśnie dania rodem z Italii Polacy zamawiają najczęściej – to aż 54 proc. wszystkich złożonych zamówień. Wśród nich króluje oczywiście pizza, ale oprócz niej nasi rodacy lubią też inne włoskie specjały, jak chociażby pasty, czyli makarony.

Włoskie menu to znak rozpoznawczy trattorii – pizzerii Sicilia Pizza e Pasta. Na Śląsku, gdzie 18 lat temu powstała pierwsza restauracja, marka ma już ugruntowaną pozycję. Dwie restauracje pod jej szyldem działają w Katowicach, trzecia jesienią zostanie otwarta w Bielsku-Białej. Właściciel lokali, rodowity Sycylijczyk, teraz chce rozwijać koncept także poprzez franczyzę.

Plan na biznes

Sicilia Pizza e Pasta to propozycja dla większych miast, liczących od 100 tys. mieszkańców. Docelowo franczyzodawca chciałby zbudować sieć liczącą około 20 restauracji. Franczyzobiorca powinien dysponować lokalem wielkości 120-140 m2.
– Możemy pomóc w wyborze najlepszej lokalizacji – zapewnia Krzysztof Kmietowicz, menedżer ds. rozwoju sieci Sicilia Pizza e Pasta. – Pod kątem konkretnego miejsca przygotujemy badanie lokalnego rynku, nasi architekci sprawdzą warunki techniczne lokalu. Na tej podstawie zrobimy dla potencjalnego franczyzobiorcy bezpłatny biznesplan, który będzie zawierał koszty inwestycji i oceniał szanse powodzenia restauracji. Dysponując taką analizą, kandydat na franczyzobiorcę zdecyduje, czy chce otworzyć lokal w danym miejscu  i czy podpisuje z nami umowę.

Inwestycja w restaurację zaczyna się od 200 tys. zł. Opłata wstępna wynosi 10 tys. zł. Architekci przygotują dla franczyzobiorcy dokładny projekt lokalu (wraz z elewacją), który jest jednak dodatkowo płatny. Minimum miesiąc przed otwarciem personel oraz właściciel zaczną szkolenia.
– Uświadomimy też franczyzobiorcę, czego może się spodziewać w pierwszych miesiącach działalności restauracji, jakie powinien podjąć działania promocyjne, by lokal zaistniał na rynku – mówi Krzysztof Kmietowicz. – Trzeba liczyć się z faktem, że pierwsze pół roku to rozkręcanie się biznesu. W tym czasie może być konieczne dofinansowywanie jego działalności.

Oryginalne receptury

Franczyzobiorca będzie korzystał ze strony internetowej przygotowanej przez franczyzodawcę oraz wypróbowanych sposobów uzyskania zamówień (np. portale typu Pyszne.pl oraz Pizzaportal.pl). Miesięczne opłaty to 5 proc. od obrotu netto (w tym zawiera się opłata franczyzowa i marketingowa). W większość produktów, zwłaszcza tych kluczowych, franczyzobiorcy będą się zaopatrywać w centrali.
– Chodzi o utrzymanie standardów jakości. Takie rzeczy jak np. szynka parmeńska, czy specjalna oliwa sprowadzamy prosto z Włoch – tłumaczy Krzysztof Kmietowicz. – Natomiast świeże mięso, nabiał i warzywa franczyzobiorcy będą mogli kupować od lokalnych dostawców.

Restauracje Sicilia Pizza e Pasta dużą część zamówień realizują w dostawie. Przygotowują też catering np. na przyjęcia firmowe.
– Dbamy o to, by nasze menu było wierne oryginalnym włoskim recepturom, by klienci mogli się napić dobrego wina – podkreśla Krzysztof Kmietowicz. – Nasz produkt to półka średnia, lub nawet średnio-wyższa. Jednak coraz więcej Polaków przekonuje się, że czasem warto zapłacić nieco drożej, a w zamian zjeść coś naprawdę dobrej jakości.
Według franczyzodawcy, restauracja zacznie zarabiać na siebie obsługując około 50 klientów dziennie. Oczekiwana średnia liczba klientów to mniej więcej 100 zamówień dziennie. Szacowany okres zwrotu z inwestycji to około 2 lat.


ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022