Pieniądze z pudełka
Pierwszy lokal Mad Box powstał w Grodzisku Mazowieckim w 2014 roku. Teraz funkcjonuje już kolejny, w Skarżysku Kamiennej, działający we franczyzie. Następne dwa franczyzowe mają powstać w Gdańsku i Bydgoszczy.
Mad Box serwuje jedzenie inspirowane kuchnią orientalną, smażone w woku. Jako że koncept opiera się na pomyśle jedzenia na wynos lub w dostawie, potrawy podawane są w kartonowych pudełkach.
– Jednak nie jest to niezdrowy street food – podkreśla Marcin Płużyczka, franczyzodawca Mad Box. – Korzystamy ze zdrowych produktów, posiłki przygotowywane są w obecności klientów, w otwartej kuchni.
Koncept Max Box najlepiej sprawdzi się w miastach powyżej 50 tys. mieszkańców. Konieczny jest lokal o powierzchni minimum 40-50 m2, co pozwoli na ustawienie kilku stolików. Koszty inwestycji, według szacunków franczyzodawcy, wahają się wówczas od 20 do 60 tys. zł, w zależności od stanu technicznego pomieszczeń. Możliwe jest też otwarcie punktu wyłącznie z okienkiem podawczym – wtedy potrzebny jest mniejszy lokal, a i wydatki na starcie są niższe (18-20 tys. zł).
Franczyzodawca może pomóc w wyborze odpowiedniej lokalizacji oraz (w razie potrzeby) przy negocjowaniu warunków najmu, w zrobieniu projektów technicznych i przygotowaniu lokalu do koniecznych odbiorów. Doradza w kompletowaniu pierwszego zatowarowania, udostępnia listę dostawców, którzy zapewniają sieci rabaty. Franczyzobiorcy oraz ich personel przechodzą szkolenia – z zarządzania lokalem, przygotowywania menu, obsługi gości.
Pierwszych pięciu franczyzobiorców skorzysta z promocyjnej ceny opłaty licencyjnej – 2,5 tys. zł Miesięczna opłata franczyzowa to 800 zł – także dla pierwszej piątki biorców.
– Obydwa działające lokale już w pierwszym miesiącu nie tylko zarobiły na koszty stały, ale też odnotowały pierwsze zyski – zapewnia Marcin Płużyczka. – Inwestycja w lokal w Grodzisku Mazowieckim zwróciła się po czterech miesiącach.
Jak mówi właściciel konceptu, lokal w grodzisku dziennie sprzedaje średnio 80-100 pudełke z jedzeniem. W większości – aż 80 proc. – są to zamówienia na wynos i w dostawie.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali