Lody bez opłat
Sieć Lody Marsjano liczy 140 punktów, z czego 80 działa we franczyzie. Licencjodawca zakłada, że w nadchodzącym sezonie przybędzie kolejne 30 placówek. Na pewno zachętą do otwarcia punktu będzie zniesienie miesięcznej opłaty franczyzowej, na które zdecydowała się firma.
– Zlikwidowaliśmy zbędne opłaty, które mogły być uciążliwe dla naszych partnerów w przypadku słabszego sezonu – wyjaśnia Łukasz Stokowski, menedżer ds. rozwoju marki Lody Marsjano.
Marka proponuje kilka możliwości współpracy. Pierwsza to oczywiście franczyza. W pełni wyposażona i gotowa do pracy przyczepa gastronomiczna to koszt 65 tys. zł netto. Znajdują się w niej wszelkie konieczne instalacje i meble oraz automat do lodów, gofrownica, granitor do mrożonych soków, szafa chłodnicza, syfon do bitej śmietany, bemar do polew, monitoring. Każda z przyczep posiada odbiór Sanepidu i nie wymaga podłączenia wody bieżącej. Poza tym wydatkiem nie ma już żadnych innych opłat.
Kolejna możliwość to ajencja. Umowę ajencyjną można podpisać na jeden lub kilka sezonów. Ajenci mają do wyboru dwie opcje – w zależności od tego, na którą się zdecydują, będą otrzymywać albo 25, albo 60 proc. wypracowanego zysku. W każdym przypadku wpłacają kaucję w wysokości 15 tys. zł.
Trzecią formą współpracy jest wynajem. Wynajmujący wpłaca 15 tys. zł kaucji, a w zamian otrzymuje gotową do pracy przyczepę. Przez cały okres najmu co miesiąc płaci do centrali czynsz dzierżawny w wysokości 3 tys. zł.
– Oczywiste jest, że lody to biznes sezonowy. Jednak przy zaangażowaniu i chęci współpracy, można zarobić tyle, by był to dochód pozwalający przeżyć cały rok – zapewnia Łukasz Stokowski. – Mamy kliku multifranczyzobiorców, którzy posiadają od trzech do nawet dziewięć punktów Lodów Marsjano. Nie zamyka to oczywiście drogi osobom, które dopiero chcą zacząć pracę w tym biznesie.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali