Hot dogi na licencji
Jarosław Starzyński przez 12 lat pracował w korporacjach z branży odzieżowej. Kilka lat temu postanowił, że chce też zrobić coś na własny rachunek i ze wspólnikami uruchomił w Łodzi lokal gastronomiczny.
– Niestety, nasza działalność skończyła się porażką – przyznaje. – Zraziłem się wtedy do gastronomii i obiecałem sobie, że do tej branży nigdy już nie wrócę.
Ale minęło kilka kolejnych lat w korporacji i nasz rozmówca znów poczuł, że chciałby zostać samodzielnym biznesmenem. Choć odżegnywał się od gastronomii, to okazało się, że chyba jednak jest ona jego przeznaczeniem.
– Od dawna obserwowałem rozwój łódzkiej marki New York Hot Dog, często też jadałem w ich punktach – opowiada Jarosław Starzyński. – W końcu zainteresowałem się ich franczyzą.
Koncept New York Hot Dog powstał w 2006 roku. Podstawą menu są hot-dogi, serwowane w różnych rodzajach, a oprócz tego m.in. tortille, zapiekanki, kanapki, frytki, świeżo wyciskane soki. Dziś sieć liczy blisko 50 punktów, rozsianych po całej Polsce. Jarosławowi Starzyńskiemu franczyzodawca zaproponował lokalizację w płockiej galerii Wisła.
– Byłem tak przekonany do tego konceptu, że zdecydowałem się na przeprowadzkę z Łodzi do Płocka – mówi franczyzobiorca New York Hot Dog. – Punkt wystartował w listopadzie ubiegłego roku. Na początku nie zatrudniałem pracowników, sam obsługiwałem klientów. To pozwoliło nie tylko zaoszczędzić na kosztach stałych, lecz przede wszystkim poznać ten biznes w praktyce, sprawdzić, jak funkcjonuje on od podszewki. A taka wiedza jest podstawą sukcesu.
Placówka dobrze przyjęła się na płockim rynku. Rentowność, a nawet pierwsze zyski, pojawiły się – jak zapewnia licencjobiorca – już w pierwszym miesiącu działalności. W lutym tego roku Jarosław Starzyński otworzył dwa kolejne punkty pod szyldem New York Hot Dog – w kolejnych płockich galeriach handlowych. Zatrudnia już kilkoro pracowników. I sam też często pracuje w swoich lokalach.
– Chcę mieć kontakt z klientami, wiedzieć, co lubią, zapytać, czy z wszystkiego są zadowoleni, czy może coś im nie smakuje – wyjaśnia. – Zwłaszcza gdy zauważę, że sprzedaż nieco „siada”, chcę osobiście znaleźć przyczynę.
Model do wyboru
Koncept New York Hot Dog w tej chwili oferuje dwa modele współpracy: wyspy handlowe oraz lokale stacjonarne.
– Wcześniej otwieraliśmy też punkty w formie wózków mobilnych, ale zrezygnowaliśmy z tego i wszystkie takie placówki przekształcamy obecnie na wyspy handlowe – informuje Damian Gosławski, franczyzodawca New York Hot Dog.
Inwestycja w wyspę o powierzchni 6 m2, z pełnym asortymentem, to wydatek ok. 45 tys. zł netto (wyspy mogą mieć wielkość do 15 m2). Opłata wstępna wynosi 10 tys. zł netto. Z kolei w przypadku lokalu o wielkości 20 m2 koszty jego przygotowania to ok. 100 tys. zł netto, a opłata wstępna to 20 tys. zł. Miesięcznie franczyzobiorca płaci na rzecz licencjodawcy 5 proc. od obrotu (ale nie mniej niż 1 tys. zł). Franczyzodawca zapewnia projekty punktu, nadzoruje realizację, pomaga w przygotowaniu koniecznych dokumentacji i przy wszelkich odbiorach, wspiera przy otwarciu punktu i podczas jego działalności, organizuje też szkolenia. Koncept szuka biorców w miastach liczących od 30 tys. mieszkańców.
– Dotychczas koncentrowaliśmy się na otwarciach w galeriach handlowych, ale obecnie chcemy też pójść w nieco innym kierunku. Ostatnio otworzyliśmy lokal w Termach Maltańskich w Poznaniu, czyli kompleksie basenów z wodami termalnymi. Bywa tam po 4 tys. osób dziennie. I właśnie takie lokalizacje: kompleksy basenowe, rozrywkowe są obecnie także w naszym polu zainteresowań – dodaje Damian Gosławski.
Teraz licencjodawca ma też ofertę dla tych, którzy chcieliby poprowadzić sezonowy punkt pod szyldem NYHD, w miejscowościach atrakcyjnych turystycznie.
– Wypożyczamy partnerom kompletny sprzęt, czyli mobilne wózki, wyspy, albo food trucki, które na sezon letni można ustawić np. przy deptakach, plażach – mówi franczyzodawca. Opłata za wypożyczenie to 1 tys. zł netto miesięcznie, do tego płaci się też 5 proc. od obrotu jako opłatę franczyzową. – W zamian oczywiście gwarantujemy szkolenia, dowóz, a później odbiór sprzętu, zapewniamy bieżące dostawy towaru – podkreśla Damian Gosłąwski.
Niektóre punkty sezonowe już działają, inne ruszą w drugiej połowie czerwca. Funkcjonować będą do końca wakacji lub połowy września.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
New York Hot Dog wchodzi w nowe lokalizacje i ma nowe pomysły na kolejny sezon.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Franczyzobiorcy New York Hot Dog mają do wyboru kilka formatów, w których mogą działać. Dodatkowo licencjodawca uruchamia dwa zupełnie nowe koncepty.
Koncept New York Hot Dog wprowadza do oferty nowy format franczyzowy, czyli przyczepy gastronomiczne. Będzie je można kupić albo wynająć.
Mobilna gastronomia, zwłaszcza wiosną i latem jest kuszącym biznesem. Ale w tej branży można zarabiać przez cały rok. Trzeba tylko dobrze wybrać.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Fiskus walczy z tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem, traktując umowy B2B jako unikanie opodatkowania.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...