Licencja na kebab
Kebab to wciąż jedno z najpopularniejszych dań, jakie Polacy jadają „na mieście”. Według raportu „Polska na Talerzu 2018”, przygotowanego przez firmę Makro, lokale serwujące kebab wybiera 42 proc. rodaków, jadających poza domem. A Erbil Dober Kebab – jak sama nazwa wskazuje – specjalizuje się właśnie w takim menu. W tej chwili pod tym szyldem funkcjonuje osiem lokali, z czego pięć działa we franczyzie.
- Obecnie prowadzimy rozmowy w sprawie czterech kolejnych otwarć – mówi Andrzej Lorek, menadżer ds. rozwoju sieci i ekspansji Erbil Doner Kebab.
Lokale można otwierać zarówno w galeriach handlowych, jak i w centrach miast. W pierwszym przypadku w grę wchodzą miasta od 60 tys. mieszkańców, w drugim – od 100 tys. mieszkańców. Lokal w centrum handlowym powinien znajdować się w food courcie i mieć wielkość minimum 40 m2. Jeśli nie był wcześniej przystosowany do potrzeb gastronomii, koszty inwestycji wyniosą w granicach 300 tys. zł.
- Natomiast nastawiamy się bardziej na lokale przejmowane po najemcach z branży gastronomicznej – podkreśla Andrzej Lorek. - Wówczas wydatki na starcie mogą wynieść 150-180 tys. zł.
Franczyzodawca może wspomóc licencjobiorców w poszukiwaniu lokalizacji. Przygotuje też wstępne projekty technologiczne i aranżacyjne. Franczyzobiorca powinien natomiast zadbać o tzw. projekty branżowe – hydrauliczny, wodno-kanalizacyjny, elektryczny, wentylacyjny. Licencjodawca udostępnia kontakty do dostawców sprzętu gastronomicznego, wraz z wynegocjowanymi rabatami na zakupy.
Na zatowarowanie lokalu na początek powinno wystarczyć do 10 tys. zł. - Wszystkie produkty muszą być świeże, więc zatowarowanie powinno odbywać się często, na bieżąco – podkreśla Andrzej Lorek.
Franczyzobiorcy przechodzą szkolenia, m.in. z zarządzania lokalem, obsługi klienta, przygotowywania produktów. Przez pierwszy miesiąc po otwarciu przedstawiciele centrali są na miejscu, w nowym lokalu i pomagają personelowi wdrożyć się w pracę. Najlepiej, aby licencjobiorca też osobiście angażował się w prowadzenie placówki.
- Choć nie odrzucamy kandydatów, którzy prowadza też inne biznesy. Wtedy jednak już na początku ustalamy, jak będzie wyglądało zarządzanie lokalem, czy zajmie się tym np. menadżer czy współmałżonek franczyzobiorcy – zastrzega Andrzej Lorek.
Franczyzodawca zapewnia, że od pierwszego miesiąca lokal zarabia na koszty stałe. Natomiast zwrot z inwestycji następuje po ok. dwóch latach.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bilard jest popularną rozrywką i dość prostą grą. Trzeba kijem posłać bilę do łuzy. Kto trafia, ten wygrywa – tak samo jak w biznesie. Własny klub bilardowy może być trafną inwestycją.
– W Polsce stale rośnie poziom świadomości klientów, jeśli chodzi o korzystanie z usług pośrednictwa w sprzedaży czy zakupie nieruchomości – mówi Agata Korzeniewska, dyrektor sieci franczyzowej Metrohouse.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...