Gastronomia wychodzi na ulice
Do tej pory koncept New York Hot Dog otwierał swoje punkty właściwie tylko w galeriach handlowych. Teraz się to zmienia.
Tak. Mamy już pierwsze placówki w zupełnie innych lokalizacjach. Otworzyliśmy lokal np. w Termach Maltańskich w Poznaniu, czyli kompleksie basenów z wodami termalnymi. Kolejnym ciekawym miejscem jest duże centrum produkcyjne w Tczewie, zatrudniające ok. 4 tys. pracowników. Choć nie rezygnujemy całkowicie z centrów handlowych. Wkrótce otwieramy np. punkt w Galerii Atrium w Olkuszu.
Te zmiany są spowodowane zakazem handlu w niedziele, który odbił się także na obrotach punktów gastronomicznych?
Zakaz też miał wpływ na nasze działania, ale to nie jedyna przyczyna. Uważam, że powoli zmieniają się gusta Polaków. Zaczynają preferować handel uliczny. Dotyczy to również gastronomii. Dlatego w przyszłym roku zamierzamy wyjść z naszymi placówkami na zewnątrz i uruchamiamy format przyczep gastronomicznych. Ulice dają większy potencjał handlowy. Liczba galerii jest ograniczona, tymczasem na ulicach można znaleźć o wiele więcej atrakcyjnych lokalizacji.
Ile trzeba zainwestować w otwarcie punktu z szyldem New York Hot Dog?
To zależy od wybranego formatu. Nasze punkty można otwierać jako wyspy handlowe lub lokale stacjonarne. Inwestycja w wyspę o powierzchni 6 m2 to koszt rzędu 50 tys. zł netto. Jednorazowa opłata wstępna wynosi 10 tys. zł. Na lokal wielkości 20 m2 należy przeznaczyć ok. 100 tys. zł, dodatkowo opłata wstępna to 20 tys. zł. Natomiast jeśli chodzi o przyczepy gastronomiczne to na razie jeszcze pracujemy nad tym formatem. Już wiemy, że na pewno pojawią się w dwóch wersjach: ekonomicznej i de lux. Ta ostatnia będzie umożliwiała pracę także zimą, zostanie wyposażona w strefę stolikową krytą namiotem. Cały czas mamy też ofertę dla osób, które chciałyby poprowadzić sezonowy punkt pod naszym szyldem, w miejscowościach turystycznych. Wypożyczamy partnerom kompletny sprzęt, czyli mobilne wózki, wyspy albo food trucki, które na sezon letni można ustawić np. przy deptakach, plażach. Opłata za wypożyczenie to 1 tys. zł netto miesięcznie, do tego płaci się 5 proc. od obrotu jako opłatę franczyzową, która obowiązuje zresztą we wszystkich naszych formatach.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

New York Hot Dog wchodzi w nowe lokalizacje i ma nowe pomysły na kolejny sezon.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Franczyzobiorcy New York Hot Dog mają do wyboru kilka formatów, w których mogą działać. Dodatkowo licencjodawca uruchamia dwa zupełnie nowe koncepty.
Koncept New York Hot Dog wprowadza do oferty nowy format franczyzowy, czyli przyczepy gastronomiczne. Będzie je można kupić albo wynająć.
Mobilna gastronomia, zwłaszcza wiosną i latem jest kuszącym biznesem. Ale w tej branży można zarabiać przez cały rok. Trzeba tylko dobrze wybrać.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Świece sojowe zdobywają serca klientów, a ich produkcja kusi jako pomysł na biznes, który łączy pasję z dochodem. Czy faktycznie można na tym zarobić?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali