Jest dostawa, jest zarobek / Licencjobiorcy firmy Stava zarabiają na realizacji dostaw z restauracji do klientów.
Środa
24.04.2019
Stava otwiera miesięcznie średnio po dwa oddziały. Gdzie jeszcze szuka franczyzobiorców?
 

Gastrokurierska firma Stava, która zajmuje się dowożeniem posiłków z lokali do klientów, ma w tej chwili 17 placówek franczyzowych. Sześć z nich otwarto w tym roku.
– W tej chwili trwają przygotowania do uruchomienia kolejnych pięciu oddziałów – mówi Paweł Aksamit, prezes firmy Stava. – A to na pewno nie koniec na ten rok. Zgłasza się do nas bardzo wiele osób, zainteresowanych współpracą franczyzową. Średnio w miesiącu mamy po dwa otwarcia.

Zdaniem franczyzodawcy odpowiedni rynek na uruchomienie oddziału to miasta liczące powyżej 50 tys. mieszkańców. W tych największych oddziałów może być nawet kilka.
– Jeśli kandydat na franczyzobiorcę nie dysponuje odpowiednim kapitałem, by zabudować flotę zdolną obsłużyć np. całą Warszawę, to możemy podzielić miasto na kilka części, które obejmie kilku licencjobiorców – wyjaśnia Paweł Aksamit.

Kapitał potrzebny na start inwestycji licencjodawca szacuje na 50-80 tys. zł. W tej kwocie zawiera się już opłata licencyjna, która w zależności od wielkości miasta wynosi od 20 do 40 tys. zł. Wydatki początkowe to przede wszystkim zakup pojazdów oraz wyposażenia dla kierowców: smartfonów, terminali płatniczych, toreb termicznych oraz oczywiście wyposażenia biura. Na starcie wystarczą cztery samochody. Franczyzobiorca nie musi ich kupować.
– Najczęściej nasi licencjobiorcy korzystają z wynajmu długoterminowego – tłumaczy Paweł Aksamit. – Pozwala to ograniczyć wydatki inwestycyjne.
Licencjodawca uprzedza, że docelowa kwota, jaką należy zainwestować w oddział, jest wyższa. Franczyzobiorcy są bowiem zobowiązani do rozbudowy placówki. Razem z rozwojem biznesu i poszerzaniem portfolio klientów trzeba powiększać flotę i liczbę kierowców. W zależności od wielkości miasta czy też terenu, który się obsługuje, całkowity potrzebny kapitał może wynieść nawet do 300 tys. zł.
Franczyzobiorcy przechodzą szkolenia w centrali firmy. Poznają funkcjonowanie całego oddziału i uczą się, jak wygląda praca na poszczególnych stanowiskach: dostawcy, koordynatora, sprzedaż usług. Wspólnie z licencjodawcą odbywają też spotkania z restauratorami w swoim mieście i podpisują pierwsze umowy.
– Nasze oddziały obsługują również klientów, z którymi mamy podpisane umowy centralne, ogólnokrajowe – dodaje Paweł Aksamit. – Ostatnio podpisaliśmy np. ramową umowę z AmRestem, dzięki czemu świadczymy logistyczne usługi dla restauracji KFC, Pizza Hut oraz Burger King.

Stava nadal poszukuje franczyzobiorców w całej Polsce, m.in. w dużych miastach, jak Warszawa, Poznań, Radom, Trójmiasto, Zielona Góra.
– Wciąż szukamy również licencjobiorcy, który otworzy naszą pierwszą placówkę w Niemczech – przyznaje Paweł Aksamit. – Nasze plany zakładają, że stanie się to jeszcze w tym roku.


Biznes rośnie / Franczyzobiorcy Stavy są zobowiązani do rozbudowy placówki. Razem z rozwojem biznesu i poszerzaniem portfolio klientów trzeba powiększać flotę i liczbę kierowców.

POPULARNE NA FORUM

Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

https://suvibox.pl/ **

21 wypowiedzi
ostatnia 20.05.2019
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Z tego co zauważam jest to coraz popularniejszy biznes. Myślę, że będzie dobrze zerknąć na jedną ze stron, choćby https://suvibox.pl/ i zerknąć jak to wygląda.

21 wypowiedzi
ostatnia 20.05.2019
Gastronomia. Czy na tym można zarobić? Pomysły

Jeśli z kolei chodzi o sprzęt handlowy, grzewczy chłodniczy, niskotemperaturowy czy neutralny do wyposażenia sklepów z agregatem zewnętrznym lub wewnętrznym to...

46 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2019
New York Hot Dog -> wózek gastronomiczny

Dzień Dobry, Czy są tu właściciele wózków pod franczyza NYHD i mogą opowiedzieć coś o współpracy i rentowności biznesu ?

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Bardzo dobra sieć franczyzowa tylko fakt trzeba pracować nic samemu nie przychodzi.Lenistwem nie da się zarobić.Jak ktoś nie wie co to franczyza to nie otwieraj.Albo...

12 wypowiedzi
ostatnia 15.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

No tak kolejna dziwna wypowiedź jeśli jest taniej to po co pan kupował u nich trzeba było samemu skompletować iść do sanepidu nawiązać współpracę z hurtownią i...

12 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Lody Przygoda to jest wielka sciema Zalezy tylko na sprzedazy przyczepy z marza a mozna o 30 % taniej kupic sa na allegro dostepnin Po oddebranianiu przyczepy ma juz nas w...

12 wypowiedzi
ostatnia 10.03.2019
Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019