Z roślinnym menu
Mihiderka to rodzinna polska marka gastronomiczna, która serwuje wyłącznie kuchnię roślinną. Pierwszy lokal otworzyła w 2015, a dziś ma siedem restauracji własnych i trzy franczyzowe. Trzy lokale otwarto w tym roku: w Katowicach, Krakowie i Tychach.
– Uważamy, że docelowo Mihiderka znalazłaby swoje miejsce w miejscowościach powyżej 50 tys. mieszkańców. Gdyby udało się zrealizować taki rozwój, to wówczas mielibyśmy w Polsce minimum 90 lokali. Jednak to trudne do zaplanowania i zrealizowania z dzisiejszej perspektywy – nie ukrywa Marcin Krysiński, współzałożyciel Mihiderki.
Centrala realizuje cały proces przygotowania lokalu, od znalezienia lokalizacji aż do otwarcia. Restauracje mieszczą się zarówno w galeriach handlowych, jak i przy ulicach. Optymalna powierzchnia w pierwszym przypadku to 60 m2 (plus 10-15 m2 magazynu), a w drugim 80-100 m2. Aranżacją i wyposażeniem zajmuje się franczyzodawca.
Standard z klimatem
– Staramy się trzymać ustalonego standardu, tak aby lokale miały wspólne elementy i klimat. Jednak restauracje nie są i nie muszą być identyczne – mówi Marcin Krysiński. – Franczyzobiorca może na każdym etapie realizacji zgłaszać swoje uwagi i pomagać w przygotowaniu lokalu do otwarcia. Jednak nie chcemy, aby działał na własną rękę.
Franczyzodawca szacuje, że koszt inwestycji to kwota rzędu 160 tys. zł netto. W trakcie, gdy trwają prace w lokalu, licencjobiorca przechodzi szkolenia, w już działających restauracjach marki. Właściciele konceptu nie wymagają od kandydatów na franczyzobiorców doświadczenia w gastronomii, ale mile widziane jest doświadczenie w prowadzeniu działalności gospodarczej. Partner powinien też osobiście angażować się w działalność restauracji.
– Nasz model współpracy jest tak pomyślany, aby franczyzobiorca mógł się skupić na fizycznym prowadzeniu swojego lokalu, czyli obsłudze klienta i pilnowaniu procesów oraz szkoleniu swojego zespołu – podkreśla Marcin Krysiński. – My zajmujemy się resztą. Opracowujemy menu, zapewniamy logistykę, szkolenia, rozwój bazy wiedzy itd.
Mihiderka nie pobiera od franczyzobiorców opłaty za przystąpienie do systemu, a ni opłat miesięcznych.
– Zamiast nich, proponujemy podział zysku generowanego przez lokal – mówi Marcin Krysiński. – Szczegółowy model współpracy wypracowujemy wraz z kandydatami na franczyzobiorców.
Jak szybko lokal z kuchnią roślinną staje się rentowny?
– Potencjalni kandydaci na franczyzobiorców najczęściej zaczynają rozmowy właśnie od tego pytania. Oczywiście, rozumiemy że to dość kluczowa kwestia, jednak nie chcemy nikogo wprowadzać w błąd zbyt optymistycznymi założeniami czy obietnicami. Analiza dotychczasowych trendów pokazuje, że osiągnięcie progu rentowności może zająć 1 miesiąc, ale też i rok. Takie mamy do tej pory doświadczenia – nie ukrywa Marcin Krysiński.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bilard jest popularną rozrywką i dość prostą grą. Trzeba kijem posłać bilę do łuzy. Kto trafia, ten wygrywa – tak samo jak w biznesie. Własny klub bilardowy może być trafną inwestycją.
Wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze wiążą się z ryzykiem, a franczyza nie jest tu wyjątkiem. Na co zwrócić uwagę?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...