Antywirusowa dziesiątka Sfinksa

Nowe zasady pracy / W lokalach należących do Sfinks Polska kelnerzy i kucharze będą mieli m.in. obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.
Piątek
08.05.2020
Jak będzie wyglądać praca lokali gastronomicznych po ponownym otwarciu? Niektóre sieci już szykują się na nową rzeczywistość.
 

Od połowy marca lokale gastronomiczne nie przyjmują klientów. Realizują zamówienia tylko w dostawie lub na wynos. Ale być może niedługo to się zmieni. Otwarcie restauracji rząd zapowiedział w tzw. III etapie odmrażania gospodarki. Kiedy on nastąpi dokładnie jeszcze nie wiadomo, ale z ostatnich informacji wynika, że być może za półtora tygodnia, od 18 maja. Na pewno lokale gastronomiczne muszę się jednak liczyć z tym, że ich praca będzie wyglądała teraz inaczej niż przed epidemią koronawirusa. Na razie nie ma co do tego konkretnych wytycznych - pojawiają sie tylko spekulacje, że być może uruchomione zostaną tylko ogródki sezonowe, że stoliki bedą rozstawione w odległości 2m. Niektórzy restauratorzy jednak już przygotowują się na nową rzeczywistość.

Sfinks się szykuje

Restauracyjna spółka Sfinks Polska, zarządzająca m.in. sieciami Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Fabryka Pizzy, opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizowanie ryzyka nawrotu koronawirusa i zwiększenie bezpieczeństwo gości i pracowników restauracji. 
– Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników. Stąd „ Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska. – Jest ona efektem pracy zespołów wewnętrznych, dostawców oraz konsultacji z ekspertami zewnętrznymi. Już teraz kończymy przygotowania w zakresie zapewnienia środków dezynfekcyjnych i środków ochrony dla pracowników oraz przeprowadzenia cyklu szkoleń dla restauratorów i personelu.

Lista zasad

W ramach „Antywirusowej Dziesiątki Sfinksa”, poza obowiązującymi dotychczas zasadami w zakresie czystości, higieny oraz bezpieczeństwa, firma wdroży we wszystkich sieciach dodatkowe procedury:

  1. Stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu oraz w dowolnym momencie na prośbę gości.
  2. Kelnerzy i kucharze będą mieli obowiązek noszenia maseczek i rękawiczek.
  3. Restauracje zapewnią gościom płyn dezynfekujący w toaletach oraz w widocznym miejscu na sali konsumpcyjnej.
  4. Karty menu będą dezynfekowane po każdym użyciu.
  5. Na prośbę gościa udostępniane będą jednorazowe sztućce.
  6. Przyprawy będą serwowane w jednorazowych opakowaniach.
  7. Naczynia i sztućce będą podwójnie wyparzane i dezynfekowane.
  8. Pracownicy restauracji przystąpią do pracy po codziennym pomiarze temperatury.
  9. Wszystkie klamki oraz włączniki w restauracji będą dezynfekowane kilka razy dziennie.
  10. Liczba audytów bezpieczeństwa zostanie podwojona w całej sieci.

Zarząd spółki zapowiada, że „Antywirusowa Dziesiątka Sfinksa” będzie rozszerzana o kolejne punkty, w tym o nowe zasady, które będą wprowadzane przez rząd, a które nie są jeszcze uwzględnione w nowych procedurach spółki.

 

WIZYTÓWKA SFINKS POLSKA

Sfinks Polska zarządza obecnie 175 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski.

  • sieć 87 restauracji Sphinx (segment casual dining),
  • 61pubów Piwiarnia Warki (segment gastro pubów),
  • 12 restauracji Chłopskie Jadło (segment casual dining),
  • 2 restauracje WOOK (segment casual dining),
  • 10 restauracji Fabryka Pizzy,
  • 3 lokale działające pod szyldami Meta Seta Galareta i Meta Disco
  • 1 lokal Lepione & Pieczone (fast casual dining).

Dorota Cacek, wiceprezes zarzadu Sfinks Polska / Zależy nam na tym, aby nasze restauracje były strefami wolnymi od koronawirusa oraz żeby były to miejsca bezpieczne dla naszych gości i pracowników.

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
KawoWiniarnia
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022